Aktualno OG sada Ogulin

“Takvo ponašanje ne doliči jednom svećeniku” – Anina priča…

OGportalu se gotovo svakodnevno javljaju čitatelji sa  svojim pričama i problemima, moleći nas za pomoć, objavu, ili ukazivanje na određene teme. Tako nam se nedavno javila i naša mlada sugrađanka Ana Stipetić, kćerka stradalog hrvatskog policajca,  požalivši se na ponašanje ogulinskog župnika Josipa Štefančića. O svojim je iskustvima progovorila i u pismu koje je poslala biskupu Zdenku Križiću, a u njemu je među ostalim navela:

“Sukladno nemilom događaju u subotu, dana 16.01.2019. u Ogulinu, u ugostiteljskom objektu kojeg ne želim imenovati iz osobnih razloga, prisiljena sam napisati prigovor na našeg župnika, svećenika Josipa Štefančića. U telefonskom razgovoru s Gospićko-Senjskom biskupijom upućena sam na pismeni prigovor na ovu adresu. Naime, gore navedenog dana i datuma, navedeni svećenik u vidno alkoholiziranom stanju nacionalno je vrijeđao mog pokojnog svekra, rekavši,  citiram :” On je Srbin!” Isprovocirana njegovom izjavom reagirala sam na način da sam mu rekla da je za jednog svećenika jako “plitak” . Nakon toga svećenik Josip dolazi za šank i govori :” Ti si kurvetina, p… ti  m…..! ” . Između ostalog me optužio da kradem i ne kucam račune. Želim naglasiti da imam završenu ugostiteljsku školu, pa samim time i niz godina radnog staža i nikada to nisam doživjela ni od koga,  pa me njegov postupak jako iznenadio”-istakla je Ana Stipetić  i rekla nam  da ovo nije njegov prvi ispad u našem gradu i smatra da ne doliči jednom svećeniku , ali o tome svi šute jer ga se možda na neki način boje. Jer, navodi, on često zna upitati prisutne :” Jel znaš ti tko sam ja ?”
Ispričava se na psovkama koje je u pismu  citirala, ali kaže da  jednostavno nije mogla naći pristojnije riječi kojima bi  dočarala župnikovo  vrijeđanje.

Na naš upit ima li svjedoka o tom događaju, kaže nam:
“Bilo je tu gostiju, uglednijih Ogulinaca (podaci poznati redakciji), s kojima je župnik popio rundu i popričao. Kada je započeo eksces, gosti su se vrlo brzo razišli i ponašali se kao da se ništa nije dogodilo”-kaže nam naša sugovornica.
Od biskupije je zatražila sankcije  za župnika Štefančića  i da ju se o njima  obavjesti. Ukoliko se  ništa ne poduzme,  morat će se, istaknula je,  obratiti drugim institucijama.

Zanimalo nas je i je li o tom obavijestila nadležne, na što odgovora potvrdno i navodi kako je iz Gospićko senjske biskupije dobila nakon kraćeg roka odgovor, u kojem stoji:

“Poštovana, nakon što smo zaprimili Vaš dopis u elektronskom obliku, ovime Vam dajemo odgovor.
Preuzvišeni biskup mons. Zdenko Križić pročitao je Vaš elektronski dopis i izrazio veliku žalost zbog navedenih događaja. Kako nalaže praksa, otac Biskup je kontaktirao vlč. Josipa Štefančića i zatražio njegovo mišljenje o ovom događaju. Vlč. Josip u razgovoru je istaknuo kako mu nije bila namjera vrijeđati Vašeg pokojnog svekra na nacionalnoj razini. Kaže da je rekao da je on bio Srbin, ali nije imao nakanu vrijeđanja, jer je dobro poznavao Vašeg pokojnog svekra, za kojega kaže da su skupa igrali nogomet pa čak imali i prijateljski odnos. Slijedeće, što se tiče izdavanja računa, on kaže da je jednom platio iznos računa u ugostiteljskom objektu u kojem radite, ali za to nije dobio račun. Napominje da je kriv što nije tražio na vrijeme nego kasnije reagirao i izražava žaljenje zbog toga.
Poštovana gospođo, ocu Biskupu i ovom Ordinarijatu veoma je žao zbog neprimjerenih riječi i ponašanja našeg svećenika vlč. Josipa. Otac biskup dao mu je upozorenje zbog neprimjerenog ponašanja i vulgarnih riječi koje svakako ne pripadaju jednom svećeniku. Svećenik je službenik Božji koji mora odisati svetim ponašanjem i tako biti ljudima i prijatelj, duhovnik i duhovni autoritet. Napominjemo, vlč. Josip u razgovoru s Biskupom ističe stvari koje je pogriješio i žao mu je zbog toga. S Biskupovim upozorenjem ističe žaljenje za neprimjerenim ponašanjem i nastojanje za ispravljanjem pogrešnih koraka. U nadi međusobnog razumijevanja srdačno Vas pozdravljamo i želimo svako dobro u životu i radu”- Vlč. Mišel Grgurić, kancelar i biskupov tajnik.

Nakon svega, Ana Stipetić  javila nam se ponovo, istaknuvši kako je župnik ponovo došao u objekt u kojem radi, a nije imao potrebu ispričati se. Čak što više, ponovo je o njoj ružno govorio.

U želji da saznamo više detalja o ovom slučaju, OGportal je 15. ožujka uputio pitanje u Gospićko senjsku biskupiju, a sa tim je upoznao i župnika Štefančića. Naveli smo:

“S obzirom da je i nakon Vaše isprike, župnik opet neprimjereno reagirao, komentirajući u istom objektu njeno zdravstveno stanje, a nije se ni ispričao, molimo Vas da nam odgovorite što ste po tom pitanju učinili i spremate li neke određene psotupke prema župniku Štefančiću.

Informacije su nam nužne kako bismo čitatelje objektivno informirali o svemu, sagledavajući stavove obje strane. Vjrujemo da ćete nam odgovoriti u što kraćem roku.”.

Odgovor, na žalost, nismo dobili. Možda više sreće s odgovorom budu imale naše kolege sa KAportala, 24sata i ostalih medija, kojima se Ana također obratila.