Aktualno Županija

Ugovor vrijedan 10 milijuna kuna za dugoreško Komunalno: Sanirat će se vodoopskrba Duge Rese, novi vodovod dobit će i Bukovlje

Dugoreško Komunalno uspjelo je dobiti još jedan novi ugovor vrijedan 10 milijuna kuna. Ugovor s Hrvatskim vodama bit će potpisan danas u Zagrebu. Direktor tvrtke Ivan Klokočki kaže kako će ovim novcem napraviti veliki posao na razvoju i sanaciji vodoopskrbnog sustava Grada Duge Rese, ali i na području susjedne općine Generalski Stol, s kojom će, a sve u dogovoru s Hrvatskim vodama, uskoro biti sklopljen ugovor o pružanju vodnih usluga pa će i ova općina postati dio dugoreškog sustava.

– Ugovor s Hrvatskim vodama vrijedan je 10 milijuna kuna, pri čemu će 1,5 milijuna kuna bit će uloženo ove godine u izmjenu opreme i tehnologije, sve vezano za proces ispumpavanja i kondicioniranja vode u Novigradu. Naredih milijun kuna bit će uloženo u cjevovod od Novigrada do Frketića, a riječ je o podupiranju vodovoda Netretić, Bosiljevo, Generalski Stol. U međuvremenu potpisani su i ugovori za izgradnju trećeg bunara čije bušenje će početi u svibnju. Predviđeni kapacitet je 30 litara u sekundi te bi na ovaj način osigurali dovoljne količine vode za cijelo vodoopskrbno područje. Potpisuju se i ugovori za vezani za projektnu dokumentaciju i pripreme za utvrđivanje slapa u Novigradu na Dobri, a plan je da ove godine završimo projektnu dokumentaciju i dogodine idemo u njegovu rekonstrukciju zbog erozije koja se na njemu dogodila. Problem je trenutno vezano uz dokumentaciju, čemu se čude i u Hrvatskim vodama jer „zeleni“ traže uređenje ribljih staza, iako se tamo nivo vode digne više od metra, no napravit ćemo i to, kaže direktor Ivan Klokočki.

Prema Ugovoru o smanjenju gubitaka u ukupnoj vrijednosti od 22,5 milijuna kuna sklopljenom prošle godine, najveće novine bit će na ovom području djelovanja Komunalnog. Ovogodišnje ulaganje iznosit će između 4,9 i 6 milijuna kuna, ovisno o tome s koliko će jedinice lokalne samouprave moći sufinancirati projekt. Radi se o završetku svih građevinskih radova i objekata koji će se događati na cijelom vodno gospodarskom području gdje će biti instalirano ukupno 56 uređaja.
– Dogovoreno je da se na području Velemerića instalira najmodernija oprema, vezano za kvalitetu vode, vrijedna oko 40 tisuća kuna. Njome bi putem GSM sustava automatski dobivali podatke i odmah reagirati ukoliko bi došlo do bilo kakvog zagađenja. Slijedeći potez je da se stavi u funkciju vodosprema Nova Vidanka, a na taj način bit će uređena i pumpna stanica Donje Mrzlo Polje. Ulaganje u Novu Vidanku bilo bi 3,7 milijuna kuna, a u pumpnu stanicu 1,5 milijuna kuna, a njima još nije protekla ni litra vode. Stavljanjem u funkciju ovih vodosprema poduprijeli bismo cijelo područje do Velemerića i tako smanjili mogućnosti kriznih situacija, pojašnjava tijek ulaganja Klokočki, koji od kada je prije godinu i pola dana došao na čelo ove dugoreške tvrtke radi punom parom te u šali kaže, “da je znao što ga sve čeka i što sve treba napraviti, vjerojatno ne bi pristao”. No, kako je Klokočki poznati građevinar i radoholičar koji nikad ne staje, u suradnji s načelnikom općine Alenom Halarom već je napravljen je i plan za ulaganje u općini Generalski Stol, točnije u Bukovlju.

– S Hrvatskim vodama, ove godine, bit će realiziran i program vrijedan 700 tisuća kuna, a radi se o uređenju vodovodnog sustava na međuriječju između Korane i Mrežnice, točnije na području Bukovlja. Time će Bukovlje u slijedeće dvije do tri godine dobiti vodu i vodoopskrbni sustav koji će biti priključen na naš, s tim da bi ulaganje Hrvatskih voda bilo oko 7 milijuna kuna. To je velika stvar koja me zaista veseli, jer krajnje je vrijeme da ovo područje dobije zadovoljavajuću vodoopskrbu, jer tamo još uvijek nema vode, zaključio je Klokočki.
Prema Programu smanjenja gubitaka, gdje je već napravljeno i više od plana, u prva tri mjeseca ostvarene su i velike uštede. Dnevni gubitak je već smanjen za tisuću kubika, odnosno za 400 tisuća kubika godišnje što je rasterećenje vodocrpilišta Novigrad za 25 posto. (kaportal.hr)