Aktualno Županija

Zagrebački vikendaši pisali Jeliću, Plenkoviću pa čak i predsjednici: Mrežnica ne smije postati Park prirode, to će spriječiti gradnju novih vikendica!

Udruga i svojevrsna neformalna agencija zagrebačkih vikendaša na Mrežnici, koja pod nazivom „Mreža“ djeluje od 2003. godine, uputila je pomalo neobičan zahtjev Karlovačkoj županiji, a kako saznajemo i Ministarstvu, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću pa čak i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Zahtijevaju, naime, da se odustane od mogućeg pokretanja procedure da se Mrežnica barem u dijelu svojeg toka proglasi Parkom prirode ili Regionalnim parkom!

Razlog za to je, ističu zagrebački vikendaši, izuzetan interes stanovnika Zagreba i okolice za vikend kuće na ovoj rijeci, kao i brojna ograničenja koja bi takva odluka donijela.

– Vikend naselja na Mrežnici već su sada poprilično zagušena i gradnja na već zauzetim dijelovima je gotovo nemoguća, a i u samoj udruzi mišljenja smo da tako nešto ne bi bilo korisno niti trenutnim niti budućim vikendašima. Širenje na još uvijek puste dijelove obale zato je jedino logično rješenje, ističe Josip Mrežar, predsjednik „Mreže“.
Mrežar nadodaje kako očuvanje ekološke različitosti i bogatstva toka Mrežnice nije upitno i predstavlja jedan od ciljeva i same udruge, ali naglašava da Mrežnica ipak nema veći značaj od morske obale pa smo svejedno svjedoci mnogobrojnih naselja uz more.

– I to nije slučajno odabran primjer, jer u vremenima gospodarske krize u Hrvatskoj mnogim stanovnicima Zagreba Mrežnica je i postala malo zagrebačko more, poentira Mrežar.
Ivan Šušnjar, jedan od osnivača udruge, danas na funkciji blagajnika, ističe kako su u planu i eko akcije vikendaša na Mrežnici kako bi pokazali svoju ljubav prema rijeci, kao i to da će ostati jednako lijepa i odustane li se od planova o Parku prirode koji bi ograničili ili možda i potpuno zabranili daljnju gradnju.

Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputili smo jutros upit oko inicijative „Mreže“ no iako je prošlo već pola sata, nismo dobili odgovor. Vrijedi dodati da je u Hrvatskoj osnovan zasad samo jedan Regionalni park, a riječ je o Regionalnom parku „Mura-Drava“. Zakon ga definira kao “prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora velike bioraznolikosti i/ili georaznolikosti, s vrijednim ekološkim obilježjima i krajobraznim vrijednostima karakterističnim za područje na kojem se nalazi”. (kaportal.hr) 😉  😉