Aktualno Županija

Gradska toplana vuče 185 neriješenih parničnih postupaka s onima koji su “pilili” radijatore – iz Živog zida smatraju da ih moraju “osloboditi” svih obveza

S ugradnjom kalorimetara i razdjelnika u višestambene zgrade u Karlovcu trend isključenja korisnika iz sustava Gradske toplane je u opadanju, no ova gradska tvrtka još uvijek “vuče” 185 neriješenih parničnih predmeta koji se vode s manje od pedeset krajnjih kupaca za različita vremenska razdoblja. Ovaj nam je podatak dao direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar, a nakon što je ovo pitanje ponovo aktualizirao gradski vijećnik Živog zida Čedomir Tatalović.

Tatalović kaže da mu se javilo više sugrađana koji su se odvojili od Toplane, ali ona im i dalje već godinama šalje račune. Naime, podsjeća da je po Zakonu o tržištu toplinske energije, krajnji kupac dužan plaćati sve troškove osim troškova toplinske energije svoje samostalne uporabne cjeline no smatra da je ključno pitanje na koje valja odgovoriti – što su to troškovi toplinske energije, a to su “troškovi za isporučenu toplinsku energiju i troškovi priključne snage”.

– Da bude jasnije, prije nepunih pet godina tražio sam od HERE, jedine nadležne za takva tumačenja što su to troškovi toplinske energije i HERA mi je detaljno odgovorila, te osim toplinske energije i snage još dodala naknadu za opskrbu i naknadu za kupca, što se od te godine počelo naplaćivati, kaže Tatalović uz zaključak da kako su ta četiri elementa sastavni dijelovi svakog računa – jasno je da odvojeni ne plaća ništa.
– Međutim, naše toplane nerado priznaju da je odvojeni slobodan od bilo kakvih daljih obaveza, pa straše ljude nekakvim daljim plaćanjem tzv. fiksnog troška, koji inače, ako gledamo na godišnjoj razini, iznosi prosječno oko polovice troška grijanja. Znači, ne griješ se, ali moraš i dalje plaćati pola iznosa, rekao je Tatalović koji je mišljenje zatražio i od karlovačke Gradske toplane.

– Po izvršenom odvajanju na način opisan člankom 45. Zakona, krajnji je kupac dužan plaćati sve troškove osim troškova toplinske energije, dakle ne plaća više tarifnu stavku energije za proizvodnju i distribuciju toplinske energije. Ovo nakon „dakle“ je proizvoljno tumačenje koje ne piše nigdje u nikakvim energetskim aktima, ali pretpostavlja da ne mora plaćati samo trošak energije, tj. varijabilni trošak. Što je međutim s ostalim dijelovima računa? To ne navodi, ali zato njihov odvjetnik u jednom podnesku gdje tuži jednog odvojenog, citira članak 45 toga zakona, i kaže: “Što preneseno znači da je i nadalje u obvezi plaćati preostale stavke računa koje se odnose na troškove priključne snage, a od 1. rujna 2014. i naknadu za kupca i opskrbu”.
U Gradskoj toplani su jasni po pitanju da se krajnji kupac može iz sustava grijanja izdvojiti samo na način koji propisuje Zakon, pa su i na upit KAportala odgovorili da i dalje po izvršenom izdvajanju na način opisan člankom 45. Zakona o tržištu toplinske energije, krajnji je kupac dužan plaćati sve troškove osim troškova toplinske energije, dakle ne plaća više tarifne stavke energije za proizvodnju i distribuciju toplinske energije.

– Postoji nekoliko krajnjih kupaca koji su izvršili radnje izdvajanja iz toplinskog sustava na način različit od načina koji je propisan zakonskim propisima. Kako je postupak izdvajanja iz sustava decidirano opisan, a postupanje Gradske toplane u dijelu koji se odnosi na energetske djelatnosti strogo normiran, te bi svako drugačije postupanje od onog opisanog zakonskim i podzakonskim propisima koji se odnose na toplinarstvo predstavljalo obilježje prekršaja, Gradska toplana si ne uzima slobodu samoinicijativno odlučivati što potrošač koji je postupio suprotno odredbama zakona treba ili ne treba platiti, već odluku za to prepušta mjerodavnim institucijama, zaključili su u Gradskoj toplani. (kaportal.hr)