Aktualno Kolumne S prirodom U korak s prirodom

Maske za lice

Nije riječ o onima kojima neki skrivaju svoje pravo ja, niti je riječ o onima koje stavimo na lice za vrijeme karnevala. Riječ je maskama kojima dubinski hranimo kožu, najčeće lica, kada vapi za dodatnom njegom.

 

Maska za lice možda nije neophodan sastojak vaše beauty rutine, ali je proizvod zbog kojeg će vaša koža izgledati čišće, blistavije, vitalnije i privlačnije, a može vam pomoći i u borbi protiv prištića, starenja i dehidracije.
Na tržištu se danas može pronaći velik broj maski za lice različitih namjena i cijena, a za najbolji efekt važno je izabrati ili sami napraviti onu koja ne samo da pristaje vašem tipu kože, već i odgovara njezinim trenutnim potrebama. MASNA KOŽA – peel off maske, maske od gline, maske za dubinsko čišćenje. MJEŠOVITA KOŽA – hidratantne maske i maske za blistav ten idealne su za vas. OSJETLJIVA KOŽA – isključivo maske namijenjene vašem tipu kože. SUHA KOŽA – hranjive maske, anti age maske i maske za blistav ten. NORMALNA KOŽA – vi se možete poigrati maskama po želji. BAŠ SVI, U SVAKOM TRENU MOGU KORISTITI- hidratantne maske, maske za umirivanje kože i opuštanje, lagane gel maske koje vraćaju sjaj, sheet maske (ali bez agresivnih sastojaka).
Je li vam koža siva i umorna od dima cigareta, stresa i manjka sna? Je li dehidrirana zbog cjelodnevnog sjedenja u prostorijama s centralnim grijanjem? Želite li brzi anti-age tretman? Lifting? Želite li pročistiti mitesere? Ili samo zablistati na rođendanskoj zabavi? Maski za lice na tržištu je danas zaista veliki izbor. Ipak, ne trebamo biti previše pametne da shvatimo kako maska na bazi avokada, koji se nalazi istaknut na proizvodu, uz avokado sadrži još otprilike desetak drugih sastojaka (konzervansi, umjetne boje, arome …) Umjesto svega toga ne bi li bilo bolje otići do trgovine kupiti avokado i od njega napraviti svježu masku bez ikakvih nepotrebnih dodataka!
→ Ako ćete sami raditi maske slijedi nekoliko savjeta i recepata.
Maske možete raditi od voća, povrća, začinskih i ljekovitih biljaka. Kako bi iskoristili što je moguće više vitamina, antioksidansa, voćnih kiselina i drugih vrijednih sastojaka biljaka izbjegavajte termičku obradu.


Jedan od glavnih sastojaka maski je med jer hrani kožu, čuva njezinu vlažnost i povezuje s krutim dijelom maske. Kruti dio maske može biti, glina (zelena, bijela, crvena),sterilizirano tlo iz organskog vrta ili prirode (npr.crvenica) ili različita organska brašna (zobeno, rižino, konopljino..).
Uz krutu tvar u masku osim voća i povrća možete dodati i razna biljna hladno prešana ulja ili eterična ulja.
Masku nanosite širokim kistom i držite na licu oko 15 minuta kako bi sastojci koje ste pripremili prodrli u kožu. Nakon toga isperite ju mlakom vodom.
Maska s krastavcem (hidratantna, osvježavajuća, potiće obnovu kolagena)
¼ krastavca (usitnjenog blenderom u kašu i procjeđenog u sok)
2-3 žlice bijele gline
½ male žlice meda
Maska s jagodama (sadrži salicilnu kiselinu koja će ukloniti mrtve stanice s kože i stisnuti pore)
Cijeđeni sok od 3 svježe jagode
3 jušne žlice rižina ili zobena brašna
1 jušna žlica meda

Maska sa kaduljom i čajevcem (protiv akni)
1 čajna žlica tinkture kadulje
1 jušna žlica čvrstog jogurta
1 jušna žlica meda
1-2 kapi eteričnog ulja čajevca
2-3 velike žlice zelene gline

Budite kreativni, miksajte, njegujete kožu i osvježite lice nakon perioda hladnog zraka, vjetra i suhog zatvorenog prostora.

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala, možete pronaći i na Facebook stranici Aroma Beautique.