Aktualno Županija

Većina vojarne Luščić od danas u rukama Grada – što će se na prostoru većem od 100.000 kvadrata graditi, odredit će plan uređenja

– Prostor s kojeg se sijala smrt i ubijali Hrvati od danas postaje prostor života, afirmacije mladih dobit će lice gotovo nekog malog grada. Ovo je veliki čin, čin velikodušnosti prema životu i najbolja potvrda da je imovina i čuvarica i veleposlanica života. Nadam se da će Grad Karlovac što prije pristupiti primjeni tog prostora. Nama u Ministarstvu je bilo lako surađivati s onima koji znaju što hoće i kako jer ovakva odluka može biti samo na temelju emocija i zdravog razuma, bio je “nadahnut” ministar državne imovine Goran Marić koji je danas u Karlovcu potpisao ugovor o darovanju dijela bivše vojarne Luščić Gradu Karlovcu. Rekao je da ovo nije kraj suradnje Grada i Vlade RH, jer “Ministarstvo državne imovine ne pristaje na zapuštenu i opustošenu državnu imovinu”.

Riječ je o 104.000 četvornih metara, od 160.000 ukupno, predviđeno za javnu namjenu. Preostalo zemljište, sada mješovite namjene, ostaje u vlasništvu države, a planom uređenja će biti definirano što na njemu može biti.

– U pravilu se postupa kao i u ovom slučaju: sve što je za javne sadržaje, potrebe Grada, država će prepustiti. Za ono za čim nema potrebe, raspisat ćemo natječaj i novi kupac će, sukladno prostornim planovima, tamo graditi, kazao je Marić.
Za cijeli prostor nekadašnje vojarne u idućih godinu dana trebao bi biti donijeti Urbanistički plan uređenja. Stručna podloga za njegovu izradu bit će međunarodni urubanistički natječaj, otvoren do kraja godine, koji će dati prijedloge uređenja, a onda i smjernice za daljnje urbanističko uređenje tog dijela grada. Spominjali su se već, podsjetimo, stanovi, vrtić, čak i bazen.

– Grad Karlovac će, kao i do sad, biti u stalnom kontaktu s državom, vidjeti koje su to relacije, da li nekakvi POS-ovi stanovi, stanovi privatnih investitora, što po GUP-u tamo može biti. Prije nekoliko godina smo radili anketu o interesu za poticanu stanogradnju i bila je minimalna, a sada, pri izradi gradskog programa za mlade, analize su pokazale neke naznake interesa. Sigurno ćemo u svojim planovima promatrati i taj prostor. Razuman pristup prevladao je od početka i s Ministarstvom smo zbog nas to išli riješiti što prije jer ovih 105.000 kvadrata je stvarno razvojni potencijal grada, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, napomenuvši kako se nada da će biti još ovakvih ugovora o darovanju.
Darovani dio vojarne i dalje će održavati gradske tvrtke, te udruge koje tamo budu koristile prostore, dok će državni, kao i do sad, zajedno održavati HV i Grad. (kaportal.hr)