Aktualno Županija

Oni su mladi, zgodni i nitko živ ih nikada nije vidio niti im je prijatelj – HDZ trolovi preplavili komentare na društvenim mrežama

Florian Bulić, Tino Borjan, Darko Bokan, Stjepan Soldo, Marin Podrebarac, Silvija Stepić, Igor Škrtić, Marin Podrebarac, Maja Perić, Matija Knežević, Tadeja Valentić, Goran Konev, Anamarija Ivić, Tomislav Netretić, Mia Latković… nismo došli ni do polovice!

Ako se pitate čemu nabrajanje ovih imena, ubrzo će vam postati jasno. Riječ je o “zgodnim mladim ljudima” čiji su komentari preplavili društvene mreže, samo što postoji jedan problem – nitko živ ih nikada nije vidio, niti ih itko živ poznaje ili im je prijatelj. Zapravo, ovo je neistina. Poneki od njih ima i jednog ili dvoje stvarnih prijatelja – članova HDZ-a. Nekolicina se čak potrudila i “sfrendala” poneku stvarnu osobu izvan HDZ-a, no odaje ih identičan spisak dodatnih prijatelja i generičke profilne fotografije bez ijednog lajka.

Dakako, nije rijetkost da se na internetu koriste lažni profili, ali kako to već ima običaj, HDZ je i u ovom izgubio svaku mjeru i pretvorio mogućnost da ponegdje ostavi kakvu pozitivnu kritiku u bizaran igrokaz u kojem se navedeni i još mnogi drugi smiješno i prozirno lažni profili međusobno lajkaju, podržavaju i zasipaju problematične tekstove komentarima koji daju podršku “stranci svih stranaka”.

Na KAportalu, ali i drugim lokalnim pa i državnim portalima, smo ih primijetili odavno, ukazivali su nam na to i neki čitatelji, no kako su sada, valjda pred mjesne izbore (pitamo se zašto kada je malo što manje neizvjesno, a i manje bitno od njih), pojačali aktivnost i intenzitet, a naglo su se pojavili i novi trolovi odnosno lažni profili, odlučili smo se i malo podrobnije time pozabaviti.

Ima tako među njima onih koji “poslovno” obavljaju svoju dužnost. Ostave umjeren komentar podrške i to je to. Ima i onih koji su zaduženi za provociranje i vrijeđanje neistomišljenika pa i onih koji imaju zadatke na državnom nivou – ili su se, pak, oteli kontroli, kao “Darko Bokan” koji je čitateljima Indexa dobro poznat po mržnji koju sipa prema imigrantima. Nađe se tu poneki i koji zaista zaslužuje “plaću” (ako je uopće ima, a nije sve jednostavno tek sveta dužnost) kao Matija Horvat kojeg bi bilo teško i otkriti da mu jedini prijatelji nisu ostali navedeni.

Doduše, ne valja ni požuriti sa zaključkom da je riječ o jednakom broju trolova i stvarnih osoba. Većinu komentara, naime, čine neopisivo suhoparni, demagoški i uniformirani komentari pa ili postoji i nekakva unutarstranačka škola za trolanje po internetu na kojoj svi uče iste stvari, ili je možda riječ o jednoj-dvije osobe koje su bile zadužene za otvaranje ogromnog broja lažnih profila.

Ne bi sve to možda ni bilo vrijedno teksta, jer, kao što rekosmo, iz niza razloga pojedinci žele ostati anonimni na društvenim mrežama pa se tako može naći pokoji lažni profil i među simpatizerima drugih političkih opcija, kao i među klasičnim internet hejterima kojima ništa na svijetu ne valja ili, pak, lažnih profila koji su već stekli svoj status kao “Franjo Tahy”. No, ovakvo masovno spamanje interneta lažnim profilima i bolno dosadnim kloniranim komentarima ipak je jedna sasvim druga razina. A, i postavlja se pitanja – zašto se netko srami pod svojim imenom i prezimenom podržati vladajuće?

U svakom slučaju, teška su vremena pa ne bismo voljeli da netko ostane prikraćen honorara za trud, ali ako pitate nas, ali i brojne čitatelje KAportala koji su ih bez većih problema razotkrili – honorar nisu zaradili (kaportal.hr)