Aktualno Županija

13 godina nakon odabira lokacije, počinje gradnja CGO Babina Gora – Ugovori o financiranju potpisani, na redu odabir izvođača

– Nakon duge, duge faze letargije, u vrlo kratkom roku projekt Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora je došao u fazu da su mu dodijeljena sredstva. Svi su odradili svoje, ali posao gradnje tek predstoji. Centar bi trebao zadovoljiti potrebe 150.000 stanovnika Karlovačke i dijelova Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, a kapaciteti od 30.000 tona bi trebali biti dovoljni, naravno, imajući na umu da smo u fazi u kojoj povećavamo odvajanje otpada. Vjerujem da ćemo u vrlo kratkom roku imati otvorenje natječaja, to je dio posla koji nas čeka, i da će taj natječaj čim prije proći dobro. Procijenjeni datum otvaranja Centra je polovica 2023., ali ja taj datum uzimam sa zadrškom: posao koji smo odradili daje mi za pravo vjerovati da će biti ranije, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas u Karlovcu na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih 195,6 milijuna kuna za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora.

Sredstva su to iz EU fonda, 72,3 posto od potrebnih 270,4 milijuna, dok će preostalih 17,6 posto osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10 posto suvlasnici Kodosa.

– Natječaj za odabir izvođača radova bit će međunarodni. Dokumentacija je u izradi i kad je provjere nadležne tijela, raspisujemo natječaj. Nadam se da će to biti do kraja svibnja, početkom lipnja, najavila je direktorica Kodosa Marija Tufeković.
Da se na početak gradnje Centra čekalo dugih 13 godina, koliko je prošlo od odabira lokacije, podsjetio je karlovački župan Damir Jelić. Od tada je barem jedna od tri karike – regionalna i lokalna samouprava, Fond za zaštitu okoliša i sve vlade sa svim ministarstvima – činila greške.

-Kako su to karike u lancu pa sve trebaju štimati, uvijek nam se događalo da nam je barem jedna karika sjajna, a druge dvije više-manje nisu uopće bile u funkciji. Ipak, danas su sve tri razine potpuno u funkciji, a valjda smo i takvi i kada nas stisne vrijeme. Kao Županija, pokušavali smo biti ponekad i ispred vremena, premda je ono odavno isteklo, rekao je Jelić i našalio se da će otvorenje Centra biti spektakl na koji će doći i Let 3.
Tom se spektakularnom otvorenju, prihvatio je šalu sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, i on veseli, ali i nada da nakon dugih 13 godina neće trebati još toliko da Centar bude gotov.

– Bilo je lutanja na svim razinama, ali kada postoji dobra volja, a ovdje postoji, može se puno brže i efikasnije napraviti. Vjerujem da će ovo doprinjeti tome da građani imaju kvalitetno zbrinjavanje otpada, a da cijena neće biti puno veća nego je sada, kazao je Žilić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš napomenuo je da posao tek počinje jer je procedura izuzetno složena i treba raditi vrlo pažljivo jer bi svaka greška mogla napraviti da novac koji je osiguran ostane negdje drugdje, a ne da dođe gdje mu je mjesto.

U Hrvatskoj je planirano 11 centara za gospodarenje otpadom, dva su u funkciji, a treći, najbliži realizaciji je upravo ovaj na Babinoj Gori. (kaportal.hr)