Aktualno OG sada Ogulin

Policija o migrantima: Tijekom postupanja prema tim osobama na ogulinskom području nije bilo situacija opasnih po građane ili policijske službenike

OGportal je nedavno pisao o problemima s migrantima i neredu koji ostavljaju ulazeći u privatne kuće ili društvene domove. Naši čitatelji uglavnom su negodovali i poslali nam niz fotografija koje to dokazuju, a mi smo potom Policijskoj upravi karlovačkoj uputili pitanje i zamoli podatke o policijskim intervencijama koje su povezane sa migrantima na našem području.  Zanimalo nas je koliko je takvih intervencija zabilježeno u ovoj godini, na kojim sve područjima je policija intervenirala, koliki broj migranata je u tim intervencijama obrađen, gdje su migranti po privođenju i obradi otpremljeni, da li je bilo zabilježenih fizičkih sukoba građana i migranata te u koliko provala, krađa ili pokušaja krađa su sudjelovali migranti.

Dobili smo odgovor u kojem stoji:

“U odnosu na ovu temu ove godine smo imali par slučajeva koje smo brzo i učinkovito riješili, te građani nemaju razloga za zabrinutost na tom području. Ujedno, obavještavamo Vas da smo krajem ožujka ove godine imali slučaj kada smo u centru Ogulina uhvatili šestoricu muškaraca za koje je provedenim kriminalističkim istraživanjem i kontrolom zakonitosti ulaska, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj i Europskog gospodarskog prostora utvrđeno da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku kao i da nezakonito borave u Republici Hrvatskoj. Za iste je sukladno Zakonu o strancima pokrenut postupak povratka.

Što se tiče kaznenih djela za koja su osumnjičeni strani državljani, a o čemu smo Vam 11. ožujka 2019. uputili odgovor, ponovno Vas obavještavamo da su policijski službenici PP Ogulin dovršili kriminalističko istraživanje nad dvojicom stranih državljana starih 27 i 26 godina. Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da se 27-godišnjeg državljanina Palestine i 26-godišnjeg državljanina Alžira sumnjiči da su zajedno s još jednom nepoznatom muškom osobom u noći 9. ožujka 2019. godine u Ogulinu pokušali provaliti u kiosk i trgovinu, a nakon čega su provalili u trgovinu iz koje su otuđili cigarete i prehrambene proizvode u vrijednosti većoj od 1500 kuna. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe i dva kaznena djela teške krađe u pokušaju osumnjičeni muškarci su predani pritvorskom nadzorniku te uz kaznenu prijavu dovedeni na nadležno državno odvjetništvo.

Za sva ostala kaznena djela za koje građani javnim pogovorom imaju saznanja ili sumnje da su ih počinili migranti, dosada provedenim kriminalističkim istraživanjima, nije utvrđena osnovana sumnja da su konkretne osobe ujedno i počinitelji tih kaznenih djela.

Hrvatska policija poduzima sve potrebite mjere i radnje sukladno svojim zakonskim ovlastima na sprječavanju nezakonitog ulaska osoba i kretanja na područje Republike Hrvatske, odnosno štiti i nadzire državnu granicu. U tu svrhu, angažiran je dostatan broj ljudskih i tehničkih resursa tako da je sigurnost državne granice neupitna. Uz ove aktivnosti pojačanog nadzora državne granice provodimo i kompenzacijske mjere u unutrašnjosti države sukladno Zakoniku o schengenskim granicama i Zakonu o nadzoru državne granice. Tijekom postupanja prema tim osobama na ogulinskom području nije bilo situacija opasnih po građane ili policijske službenike koji su postupali.”

Saznajemo da su se s upitima na temu migranata MUP obratili  i neki naši sugrađani, te su i oni dobili slične odgovore.

A, kao što smo i obećali, u nastavku objavljujemo još par fotografija koje su nam poslali naši čitatelji. Još jednom hvala na suradnji!