Aktualno OG sada Ogulin

Što smije biti u prostorijama gdje se glasuje, uređeno je zakonima i Ustavom

U utorak se na Gradskom vijeću povela žestoka rasprava između predstavnika HDZ-a i gradonačelnika Dalibora Domitrovića o tome mogu li slike i križevi biti istaknuti na biračkim mjestima. Naime, HDZ-ovci su zamjerili gradonačelniku što se inzistiralo na skidanju slika Dr. Franje Tuđmana, a o tome su se očitovali i u današnjem priopćenju.

S obzirom da se povela rasprava oko toga tko je u pravu, malo smo “zavirili” u zakonske regulative i tako pronašli da je u  Zakonu o lokalnim izborima regulirano  i uređenje biračkog mjesta, te što i kako treba izgledati i što na biračkom mjestu smije biti. O tome govori Članak 70. točka 3. Zakona:

U prostorijama u kojima će se glasovati mogu se isticati državni simboli u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske. U istim prostorijama mogu se isticati i obilježja županija, gradova, odnosno općina u skladu s njihovim statutima.

Odlučili smo zatražiti i mišljenje  predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Marijanke Cindrić Županić. Ona je istaknula: