Aktualno Županija

U teretnom vozilu prevozili 170,6 kilograma cannabis marihuane

U više vreća i paketima građevinskog stiropora pronađeno 170,6 kilograma suhe biljne materije za koju je preliminarnim testiranjem utvrđeno da se radi o drogi cannabis marihuani.
U srijedu 17. travnja kod naplatne postaje Karlovac, autoceste A1, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su teretni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 44-godišnji državljanin Hrvatske, a kao suvozač u vozilu se nalazio i 47-godišnji državljanin Srbije. Vizualnim pregledom vozila u otvorenom tovarnom prostoru uočeno je više vreća ispunjenih nepoznatom materijom za koju se posumnjalo da bi se moglo raditi o drogi cannabis marihuani.

Daljnje postupanje preuzimaju policijski službenici Policijske uprave karlovačke koji su temeljem Naloga suca istrage Županijskog suda u Karlovcu izvršili pretragu vozila kojom prilikom je u više vreća i paketima građevinskog stiropora pronađeno 170,6 kilograma suhe biljne materije za koju je preliminarnim testiranjem utvrđeno da se radi o drogi cannabis marihuani. Pronađena droga bit će dostavljena na vještačenje u Centar za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Tijekom pretrage pronađeno je i 0,7 grama bijele praškaste materije nalik na drogu kokain, dva pištolja „Glock“ s 53 komada pripadajućeg streljiva i dva mobitela. U cilju rasvjetljavanja svih okolnosti ovog događaja, kriminalističko istraživanje se nastavlja.
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama 44-godišnjak i 47-godišnjak su predani pritvorskom nadzorniku te će uz kaznenu prijavu biti dovedeni na nadležno državno odvjetništvo. Ujedno, u odnosu na pronađeno i oduzeto vatreno oružje protiv 44-godišnjaka će Općinskom sudu u Karlovcu biti proslijeđen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Ovih 170,6 kilograma cannabis marihuane najveća je pojedinačna zapljena te vrste droge na karlovačkom području u ovoj godini. Posljednju veliku zapljenu cannabis marihuane, od ukupno 307,09 kilograma te droge, imali smo prošle godine na autocesti A-1.

Rezultate kriminalističkog istraživanja na konferenciji za medije danas su prezentirali načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić i voditelj Službe kriminalističke policije Romano Benković. Voditelj Odjela kriminaliteta droga Bruno Kendjel na konferenciji za medije iznio je statističke pokazatelje koji se odnose na kriminalitet droga na području Policijske uprave karlovačke i naveo kako su u 2019. godini evidentirana 4 kaznena djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i 116 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, dok je u prva tri mjeseca 2018. godine evidentirano 8 kaznenih djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama 23 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. (foto/videio:PU karlovačka)