Aktualno Županija

Vatrogascima prekipjelo: Nema više tradicionalnog uskrsnog krijesa u Dugoj Resi – na njegovom mjestu netko istovario hrpu smeća

Veliki uskrsni krijes koji su protekle 24 godine redovito palili vatrogasci DVD-a Stara Sela ove subote neće biti zapaljen, a kako sad stvari stoje vjerojatno ni nikada više.

Što se dogodilo i zašto su vatrogasci odustali od ove tradicije kojoj su se uz starije osobito radovala djeca, pitali smo predsjednika DVD-a Stara Sela, Božidara Kekića?

– Netko je, vjerojatno pod okriljem noći, na mjesto gdje smo svake godine palili krijes dovezao ogromne količine smeća vjerojatno misleći da ćemo mi to spaliti i počistiti. Svake godine ljudi su znali dovesti ponešto, ali uglavnom je to bilo granje i sličan prirodan materijal. Ne znamo tko, ali dovezena je velika količina stakla, netko je renovirao kupaonicu pa je bacio kadu, polomljene pločice, našlo se tu i starih vrata, automobilskih guma, madraca, odjeće, ormarića i koje čega drugoga. Zato smo na sastanku društva u utorak odlučili da odustajemo od svega i vjerojatno nećemo više nikada paliti krijes, ispričao je za KAportal Božidar Kekić dodajući kako mu je žao što će ova lijepa i jedina tradicija na dugoreškom području zbog ovakvih neodgovornih i nesavjesnih građana nakon četvrt stoljeća biti prekinuta.
Dio tradicije ipak će ostati, DVD Stara Sela zajedno s drugim vatrogasnim društvima, čuvat će Kristov grob u kapeli Svetog Antuna.

Podsjetimo, uskrsni krijes svake godine palio se na Veliku subotu na večer na brdu kod Roganca gdje se okupljalo poprilično mještana koji su se ugodno družili uz glazbu, pjesmu i dobru kapljicu. Zemljište na kojem se slagao krijes je u privatnom vlasništvu i vlasnik nikad nije pravio probleme oko paljenja krijesa, njegov jedini uvjet je bio da se drugi dan sve očisti.
O ogromnim količinama smeća kojima je zatrpano mjesto za krijes Vatrogasci su obavijestili i Gradske službe koje su obećale da će sve počistiti, kako bi se krijes ipak mogao održati, no revoltirani vatrogasci koji su se godinama trudili održati tradiciju, pribavljali palete i slagali krijes, a uz znak zahvalnosti dobili hrpu smeća, ovog puta odlučno su rekli „ne“. (kaportal.hr)