Aktualno OG sada Ogulin

Društvo za sportsku rekreaciju Ogulin djeluje već 41godinu i broji 150 članova!

Društvo za sportsku rekreaciju osnovano je 18. travnja 1978. godine. Osnovala ga je Radmila Špehar zajedno sa svojim prijateljima zaljubljenicima u sport i rekreaciju.
Svako vodstvo koje je kroz sve ove godine vodilo ovo Društvo uložilo je puno ljubavi i truda što je doprinijelo tome da ovo Društvo djeluje, živi i raste već punih 41 godinu. Društvo iz godine u godinu ima sve veći broj članova različite dobi! Trenutno broji 150 članova.

Razgovarali smo sa nedavno izabranom novom predsjednicom Majom Magdić Pešut, koja nam je rekla:
“09.veljače ove godine izabrana sam za predsjednicu Društva. Naslijedila sam Bosiljku Dolušić koja je kvalitetno i s puno ljubavi vodila ovo Društvo i koja mi jako puno pomaže u svemu! Dobila sam veliko povjerenje i velika mi je čast biti na čelu jedne tako velike Udruge. Nadam se da ću opravdati ukazano povjerenje. ?

Od kada ste član društva?

“U Društvu sam aktivna od 2005. godine. Dovela me  teta Rada kojoj sam neizmjerno zahvalna zbog toga. 2009. godine Ljiljana Šušnjar, koja je tada vodila program pilatesa, prepoznaje moju ljubav prema rekreaciji i predlaže mi edukaciju za voditelja, na što sam pristala. Odlazim na stručno osposobljavanje i postajem voditeljica.
Od 2012. godine vodim program aerobika za mlađu populaciju, te aerobik u Ogulinskom Zagorju. Iste godine završavam tečaj za trenera pilatesa u edukacijskom centru Energy u Rijeci. Od 2013., svake godine završavam regionalni seminar fitnessa, aerobika i pilatesa, u organizaciji Hrvatskog saveza za sportsku rekreaciju. Od rujna 2013. god. vodim program medicinske gimnastike s pilatesom za osobe starije životne dobi i osobe sa zdravstvenim poteškoćama koštano-zglobnog sustava. Upoznavajući nove programe vježbanja doslovce sam se zaljubila u zumba fitness, a s obzirom da je nastala potražnja za upravo tim programom 2017. god. educiram se u ovlaštenom centru i stječem licencu za Zumba instruktora”.

Društvo je dobilo niz priznanja za svoj rad?

“Društvo je član Hrvatskog saveza sportske rekreacije od kojeg smo dobili niz priznanja. Redovito sudjelujemo na manifestacijama u organizaciji HSSR.
Sudjelujemo na festivalu rekreacije Ožujski susreti žena, Festivalu Nordijskog hodanja i pješačenja u Opatiji, Festivalu sportske rekreacije u Zatonu, Sportskim susretima u Otočcu, te drugim manifestacijama u organizaciji Hrvatskog saveza za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ i prijateljskih društava.
Na festivalima sudjelujemo u raznim natjecanjima. Hrvatski savez uvijek predstavlja nove trendove u svijetu fitnessa i organizira edukaciju za voditelje! Tako da se naši voditelji svake godine imaju priliku i dodatno usavršavati.
Aktivni smo na društvenim mrežama. Imamo svoj fb i instagram profil pod zazivom „DSR OGULIN“ gdje svakodnevno stavljamo obavijesti i odgovaramo na poruke zainteresiranih.”

Koliko programa provodite?
“Trenutno nudimo četiri programa. To su aeromix, zumba fitness, Pilates i rekreacijska Odbojka.
AEROMIX je program u kojem se kombiniraju različiti aerobni programi: klasični plesni aerobik, dance aerobik i step aerobik. Programi i upotreba raznovrsnih rekvizita izmijenjuje se iz sata u sat što omogućuje ravnomjerno djelovanje na funkcionalne i motoričke sposobnosti kao i uravnoteženo korištenje muskulature cijelog tijela. Od rekvizita se koriste stepovi, bučice, ringovi, palice, elastične trake te male i velike lopte.
Sat je podijeljen u dva dijela – prvi dio sata je kondicijski a nakon kondicijskog dijela sata provode se ciljane vježbe snage kojima se djeluje na oblikovanje i čvrstoću mišića. Sat završava statičkim vježbama istezanja čime se održava elastičnost mišića, tetiva i ligamenata te poboljšava pokretljivost svih koštano-zglobnih struktura.
Održava se dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom od 20-21h u maloj dvorani Prve osnovne škole.”

Što reći o zumbi?
“Zumba je plesni fitness program inspiriran latino glazbom. Devedesetih godina stvorio ga je kolumbijski plesač i koreograf Alberto Beto Perez.
Zumba uključuje plesne i aerobne pokrete koji se izvode uz energičnu glazbu a uključuje elemente salse, bachate, merengea, kumbije, reggetona, hip-hopa, belly dancea…
Zumba je oboje i sat plesa i sat fitnessa. Zumba sat je sastavljen poput intervalnog treninga, uključuje brze i spore ritmove pri čemu dolazi do velike izmjene kisika u tijelu što za rezultat ima trošenje velikog broja kalorija. Osim zdravstvenih prednosti Zumba pruža trening za cijelo tijelo. Ona je vrlo zabavan način vježbanja, jer nakon završetka jedva čekate novi trening. Također se održava dva puta tjedno, utorkom i četvrkom od 20-21h u maloj dvorani Prve osnovne škole.

Što je pilates?
“To je zaokruženi psihofizički trening koji stavlja naglasak na preciznost pokreta koji su usklađeni s disanjem, te jačanju trbušnihi leđnih mišića te mišića zdjelice. Svaka vježba zasniva se na nekoliko osnovnih načela a to su koncentracija, kontrola i osvješćivanje težišta u tijelu, mekoća pokreta, preciznost, disanje, mašta i intuicija.
Pilates pomaže u postizanju fizičke i psihičke ravnoteže, te bolje koncentracije bez obzira na starosnu dob i fizičku kondiciju. Pilatesom se postiže jača i čvršća muskulatura cijelog tijela a samim time gipkije tijelo, uspravno držanje i sklad pokreta.
Zahvaljujući pravilnom disanju povećava se kapacitet pluća, poboljšava cirkulacija i izmjena tvari.
Pilates se bez opasnosti može prakticirati i u trudnoći jer pomaže ženama da nauče pravilno disati te poboljšava koncentraciju, a nakon trudnoće da brže vrate prijašnju tjelesnu težinu i tonus mišića.
Ovaj program vježbi je laganog do srednjeg intenziteta a niskom potrošnjom energije i preporuča se svima koji žele izgraditi vretenaste i elastične mišiće a pritom žele izbjeći napor i puno znojenja. Pilates se održava jednom tjedno od 19-20h u maloj dvorani Prve osnovne škole”.

Odbojka je također vrlo popularna?
“Svi znamo što je odbojka. Mogu reći samo da se igra po rekreativnim pravilima. Održava se dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom. Utorkom od 18 i 30 do 20:00h, a četvrtkom od 20:00 do 21 i 30h. Svi programi su otvorenog tipa i tokom cijele sezone vježbanja mogu se uključivati novi članovi. Na programima nema dobne granice, imamo polaznice od 11 godina pa na dalje.”

Imate li novih programa?
“Upravo je u nastajanju jedan novi program koji uskoro planiramo uvesti. Radi se o programu koji će biti malo drugačiji od dosadašnjih programa. Programu mršavljenja i podizanja samopouzdanja. Grupa će biti zatvorenog tipa što znači kada počne s radom nitko se više neće moći priključiti toj grupi. Program smo zamislile u dva dijela. Prvi će se sastojati od onog fizičkog dijela, kojima ćemo se pobrinuti za kondiciju, trošenje kalorija i oblikovanje tijela, a drugi dio će biti teorijski gdje će se usmjeriti na rad na sebi i podizanju samopouzdanja. To će biti kombinacija sastanaka, učenja, podrške i inspiracije, a članice će imati priliku slušati o novim znanjima iz područja znanosti kao i o starim saznanjima drevnih civilizacija. Isto tako, polaznice će dobiti uvid u mnoge alate i tehnike, definicije i objašnjenja koje vode do povećanja nivoa svijesti, a samim time i do viših vibracija. Učiti ćemo kako kreirati svoju realnost kako bi stvorile novu, samopouzdanu, veselu uspješnu i prekrasnu sebe! Jer smatramo ako volimo sebe i svoje tijelo uspjeh sigurno neće izosatati.
Program će se odvijati tijekom cijelog tjedna, četiri dana u tjednu biti će namijenjen fizičkom dijelu, a jednom tjednom biti će teorijski dio. Program bi trebao započeti tijekom svibnja.
Fizička aktivnost je važna prvenstveno zbog zdravlja, dobar izgled dođe kao bonus. Danas smo izloženi ubrzanom i stresnom načinu života, puno sjedimo, posežemo za brzom i suhom hranom i na takav način narušavamo svoje zdravlje. Važno je krenuti i steći naviku da nam je fizička aktivnost svakodnevni ritual. Povećanjem razine fizičke aktivnosti ne samo da ćemo smanjiti količinu masti u tijelu već ćemo povećati funkciju srca i pluća te se osloboditi stresa.
Za održavanje ili poboljšanje kondicije trebali bi vježbati 20-30 minuta barem tri puta tjedno. Ako želimo izgubiti težinu trebali bi vježbati do 60 minuta 4-5 puta tjedno. Naravno uz sve to vrlo je važna uravnotežena prehrana”-zaključila je Maja Magdić Pešut. (foto:radioOgulin.hr)