Aktualno Županija

Grad Duga Resa napokon odlučio riješiti derutne i opasne objekte na koje gradski vijećnici upozoravaju već desetljeće

Na području Grada Duge Rese postoji nekoliko vrlo derutnih objekta, čiji vlasnici su umrli, nasljednici ih zanemarili, a zub vremena na njima učinio je svoje. Na situaciju vezanu za kuću Petrak u Zvečaju, upozoravali su vijećnici i u prošlim mandatima, a sad je u nekoliko navrata u ime mještana o kući Petrak govorila i Dijana Zadrović.

– U Zvečaju postoji kuća Petrak, koja je ruševina, leglo zmija i insekata. Ugrožava zdravlje ljudi koji žive tamo u susjedstvu, pa iako sam na ovaj problem ukazivala već nekoliko puta ništa se nije promijenilo. Na moj zadnji upit vezano za ovaj problem dobila sam odgovor, kojim nisam zadovoljna ni ja, a ni mještani, jer riječ je odgovoru građevinske inspekcije iz 2011. godine. Od tada je prošlo puno vremena, nekretnina koja stoji 8 godina sigurno nije u stanju u kojem je bila tada – kazala je gradska vijećnica Dijana Zadrović dodajući kako smatra da komunalni redar može i treba narediti vlasnicima da kuću i okoliš dovedu u red.

Gradski pročelnik za prostorno uređenje Mladen Rakočević navodi kako su na području Grada trenutno aktualne tri ruševine, jedna je kuća Petrak u Zvečaju, druga kuća Stojković u Gornjem Mrzlom Polju, a treći objekt je Gornji mlin. Ni jedan od ovih objekata nije u vlasništvu grada, prva dva su privatno vlasništvo, a Mlin je u vlasništvu RH. Mišljenjem građevinske inspekcije iz 2011. utvrđeno je da kuća Petrak u Zvečaju ne ugrožava javnu sigurnost.
– Zakon se nešto promijenio, pa sad umjesto inspekcija, ta nadležnost je pripala komunalnim redarima. Procedura bi bila, da ako vlasnici ne postupe po rješenju komunalnog reda, takav objekt bi trebao ukloniti Grad, za što bi u proračunu morali osigurati sredstva i potom ih pravnim putem potraživati od vlasnika objekata – pojašnjava pročelnik Rakočević što zakon kaže o uklanjanju napuštenih objekata u privatnom vlasništvu, no kad je riječ o vlasništvu države tu su stvari malo kompliciranije.

Naime, za dio Gornjeg mlina koji je već urušen i opasan, napravljen je projekt uklanjanja, ali Grad nije uspio dobili dozvolu Konzervatorskog odjela, a zaštićeno kulturno dobro se ne smije srušiti bez dozvole Ministarstva kulture. Stoga će potrajati dok ova priča dobije epilog, no za druga dva objekta postoji način da se dovedu u red, odnosno uklone.
– Mi već nekoliko godina imamo upit od Mjesnih odbora vezano za te ruševne objekte, a sad ćemo iskoristiti potencijalnu nadležnost Grada. Ovo će biti i tema rebalansa Proračuna kojim ćemo osigurat sredstva za uklanjanje dva objekta, koja su vrlo neugledna i potencijalno opasna, a za treći ćemo se probati dogovoriti s nadležnima. Sve ove situacije moramo, naravno i pravno završiti – kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio kako smatra da će u rujnu, ako ne bude bilo nekih žalbi, kroz Gornje Mrzlo Polje krenuti Aglomeracija. Kako će tada baš kod vrlo derutnog objekta Stojković, biti veliki iskopi zbog vodova, a građevina je vrlo nestabilna, tada će biti i uklonjena. (kaportal.hr)