Aktualno Županija

Kompleks na Turnju zvat će se Muzej Domovinskog rata Karlovac Turanj – otvorenje najavljeno za vrijeme proslave Dana grada

Muzejski kompleks na Turnju nosit će naziv Muzej Domovinskog rata Karlovac Turanj i bit će otvoren u srpnju, za Dan grada.

Najavio je to gradonačelnik Damir Mandić, napomenuvši da će karlovački Muzej biti dio nacionalnog programa obilježavanja sjećanja na Domovinski rat, zajedno s muzejskim kompleksima u Vukovaru, Kninu i Dubrovniku.

– Bila je dilema oko imena vezana za lokaciju, hoćemo li se vezati uz Domovinski rat ili Turanj, a usuglasili smo ovo za koje mislim da je kvalitetan spoj stručnog i emocionalnog. Bit će jako izazovno u muzeju uskladiti element memorije sjećanja na Domovinski rat i turističkog dijela ponude, atrakcije za turiste. S braniteljskim udrugama smo usuglasili da će Spomen soba imati taj memorijski dio, u njoj će karlovački branitelji biti predstavljeni na vidljiviji način, a branitelji iz Karlovačke županije multimedijalno. Odrađuju se zadnje pripreme vezane uz način funkcioniranja i rada Muzeja, tako da očekujem da ćemo od srpnja imati još jednu kvalitetnu turističku atrakciju, ali i dostojno mjesto na kojem ćemo odati priznanje ponajprije svima onima koji su vlastite živote dali za našu slobodu, rekao je Mandić.
Muzej će službeno biti otvoren za Dan grada, proslave 440. rođendana Karlovca, koja će i ove godine trajati od Ivanjskog krijesa, 23. lipnja, do samog rođendana grada, 13. srpnja. (kaportal.hr)