Aktualno Gastro Magazin

Nadjeveni uskršnji vijenac

Osim što izgleda lijepo, vjerujte nam, ovaj vijenac je i izuzetno ukusan. Pomalo podsjeća na orehnjaču, pomalo na gibanicu, no koliko je stvarno poseban možete saznati samo ako ga sami probate napraviti.

Potrebni sastojci za 8 porcija:

Tijesto:
mlijeko, 250 ml
šećer, 100 g
kvasac, 40 g svježeg
brašno, 500 g
jaja, 2 komada
maslac, 50 g

Nadjev:
jabuke, 500 g
limun, 1
lješnjaci, 100 g mljevenih
šećer, 250 g
grožđice, 50 g
marmelada, 100 g od marelica

Upute po koracima:
U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera i brašna, izmrvljeni kvasac, izmiješamo sastojke i ostavimo na toplome, 15-tak minuta, da se diže.
U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva žutanjka, otopljeni maslac, te izradimo tijesto dok površina ne postane glatka.
Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, prekrijemo krpom i ostavimo da se diže 30-ak minuta. Za to vrijeme ogulimo jabuke i izrežemo im sredinu.
Polovicu očišćenih jabuka narežemo na kockice, stavimo u zdjelu, te poprskamo limunovim sokom da ne oksidiraju.
U zasebnu zdjelu naribamo drugu polovicu jabuka, dodamo naribanu koricu limuna, mljevene lješnjake, grožđice, dva bjelanjka, šećer i izmiješamo sastojke.
Dignuto tijesto razvaljamo na četverokut veličine 60×30 cm, premažemo nadjevom tako da sa svake strane ostane rub od dva centimetra.
Zatim ravnomjerno savinemo tijesto u roladu tako da spoj ostane s donje strane. Potom, odozgo i po cijeloj dužini, roladu zarežemo dva centimetra duboko, savijemo i spojimo u vijenac.
Vijenac premjestimo na papir za pečenje, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 30-ak minuta.
Zatim maknemo krpu, vijenac nadjenemo kockicama jabuka, te stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 180°C, 30-40 minuta.
Gotov vijenac izvadimo na rešetku da se hladi, te premažemo marmeladom koju smo zagrijali s malo obične vode da dobijemo lijepi sjaj. (finirecepti.net.hr)