Aktualno OG sada Ogulin

22.travnja – Dan planeta Zemlje u znaku edukacije o klimatskim promjenama

Dan planeta Zemlje u svijetu se obilježava 22. travnja. Ovogodišnje obilježavanje u znaku je desete obljetnice usvajanja UN-ove rezolucije iz 2009. godine o proglašenju 22. travnja Danom planeta Zemlje (Earth Mother Day).

Dan planeta Zemlje danas se obilježava u više od stotinu devedeset zemalja svijeta sa svrhom podsjećanja na kolektivnu odgovornost čovječanstva za održivost života na planetu koji je dom mnogim vrstama, ne samo čovjeku.

Kako je to naglašeno u Deklaraciji iz Rija 1992., kolektivna odgovornost za život na planetu uključuje i napore za postizanje ravnoteže između gospodarskog i socijalnog razvoja te očuvanja okoliša uvažavajući potrebe sadašnjih, ali i budućih generacija ljudi na planetu.

Ove godine Ujedinjeni narodi, uz obilježavanje Dana planeta Zemlje, naglašavaju značaj edukacije o klimatskim promjenama. Klimatske promjene smatraju “jednom od najvećih prijetnji održivom razvoju, a tek jednom od mnogih neravnoteža koje je prouzročila ljudska vrsta svojim neodrživim postupcima koji imaju izravne posljedice na buduće generacije”. Ističu da je edukacija osnova napretka te se zalažu za razvoj globalne svijesti o klimatskim promjenama te njihovim nepredvidljivim posljedicama na život na planetu. Smatraju da je educiranje o okolišnim pitanjima i klimi način na koji treba pristupiti donošenju zakona i definiranju politika o okolišu i klimi, ali i način za snažnije uvođenje zelenih tehnologija i radnih mjesta.

Osim educiranja o pitanjima održivoga života na Zemlji, Ujedinjeni narodi pozivaju međunarodne i regionalne organizacije, civilno društvo, a osobito pojedince da se na svaki drugi odgovarajući način uključe u obilježavanje Dana planeta Zemlje. Neki od danas globalnih pokreta uključuju pošumljavanje Zemlje, smanjivanje uporabe plastične ambalaže, ekološke načine proizvodnje i potrošnje energije, izgradnju samoodrživih ekoloških zajednica, racionalnu uporabu i zaštitu vodnih resursa te uvođenje ekoloških prometnih rješenja.