Aktualno Županija

Policija i Karlovački počasni vod pokrenuli akciju za bivšeg policajca Božidara Mikšu, pomoći mogu i građani i tvrtke: Ta platforma će biti moje noge!

– Ta platforma će biti moje noge! Bit ću sretan što sam mogu izaći iz stana, među ljude. I kad mene više ne bude, platforma će ostati drugima, kazao je Božidar Mikša, hrvatski branitelj, umirovljeni policajac za kojeg su donedavne kolege iz PU karlovačke, zajedno s Karlovačkim počasnim vodom ZNG-91., pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za ugradnju invalidske platforme na njegovoj zgradi, u Držićevoj 11.

Ralog je to što su danas organizirali zanimlljivu izložbu, na zemljištu prije Bolnice, na kojoj građani mogu razgledati policijski “shengen bus”, starodobna vojna vozila, vidjeti što sve zna policijski pas za zaštitno-tragačku namjenu, posjetiti izviđačku radionicu i donirati novac za ovu akciju.

Traje do daljnjeg jer potrebno je oko 108.000 kuna, novac je moguće uplatiti na poseban račun otvoren kod Karlovačke banke IBAN: HR50 2400 0081 5104 0807 9, SWIFT BIC: KALCHR2X, ali pomoći mogu i tvrtke, radovima i potrebnim materijalom.

– I ovom izložbom htjeli smo pokazati da smo tu, ne samo za našeg kolegu, nego za sve građane kojima je potrebna pomoć. Mi smo prvenstveno prijatelji građanima, ne neki represivni aparat. Stvarno želimo pomoći, sudjelovati u zajednici na koji god način možemo, kazala je Anita Gračan iz PU karlovačke, napomenuvši da trajanje ove akcije nije određeno i da pojedinosti o akciji, kao i broj računa za uplate, građani mogu naći na web stranicama PU karlovačke i udruge Karlovački počasni vod.

Udruga je članovima i ranije pomagala, podsjetio je Dubravko Halovanić, a za Božidara Mikšu pomoć će prikupljati i na tradicionalnoj, 17. izložbi starodobnih vojnih vozila, što će 25. svibnja biti u Karlovcu.

– Pozivamo tvrtke koje to mogu da se odazovu i doniraju radove, bit će nam jako drago, poručio je Halovanić.

Božidar Mikša zbog bolesti, nepoznatog podrijetla, 2015. ostao je bez potkoljenice lijeve noge, a 2016. bez natkoljenice desne noge.

– Te sam godine imao četiri amputacije u 40 dana. Nije poznato zašto se to događa, ali razvila se gangrena i moralo je doći do amputacije. Do tada sam bio pokretan, radio. Volim kretanje, mislim da je kretanje život i zato i je ova akcija, da poboljšam kvalitetu života, ispričao je Mikša.

Stanuje na 1. katu zgrade i bez pomoći drugih, iz nje ne može izaći. Prilaz postoji, ali je neodgovarajući, prestrm je, sam kroz njega ne može. Zato je potrebna ugradnja invalidske platforme, sa zadnje strane zgrade. Procijenjena je na 108.000 kuna, a trebat će izgraditi i prilazni put.

– Imao sam noge do prije nekoliko godina i znam: kad smo zdravi, uzimamo stvari zdravo za gotovo, pa tako i noge. Ostat će ova platforma nekim drugim ljudima, koji će moći izaći van iz zgrade, rekao je Mikša, zahvaljujući svima na pomoći, a posebno svojoj najvećoj potpori – obitelji. (KAportal)