Aktualno OG sada Ogulin

Nagrađeni srebrom i zlatom!

Karlovac je od 25. do 27. travnja bio domaćin 11. međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2019. Sajam je okupio inovatore i udruženja inovatora, poduzetnike, obrtnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, međunarodne i nacionalne gospodarske organizacije, obrazovne institucije te sve one koji žele prezentirati svoje proizvode i usluge, tehničko tehnološka dostignuća ili projekte usmjerene razvoju poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane. Na sajmu se predstavilo oko 200 izlagača – inovatora i to iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Italije, Rumunjske i Islamske Republike Irana. Udruga inovatora Hrvatske i Grad Karlovac organizatori su ove međunarodne izložbe inovacija uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Izložbu je otvorio ministar Darko Horvat. OiTŠ Ogulin  predstavila se s nekoliko izložaka. To su:

cvjetni stolić izrađen od drvene površine i plastičnih cijevi koje služe kao nožice,

ekostalci za cvijeće izrađeni od vodovodnih cijevi i obojani u privlačnu zelenu boju koja se odlično slaže s biljkama,

mirisni vrt – stalak za začinsko bilje izrađen od ekološkog materijala odnosno prirodnog drva koje je premazano uljem, stalak ima četiri otvora za vaze sa začinskim biljem,

sakupljač pčelinjeg otrova elektrostimulacijom u sebi sadrži baterije, te nema potrebe za razvlačenjem kablova po pčelinjaku. Za smanjenje nečistoća koje se nalaze u pčelinjem otrovu koristi se najlonska folija, a uređaj je dizajniran na način da se folija nalazi iznad stakla i da ga ne dodiruje te se na taj način dobiva čisti otrov bez gubitaka koji bi se nalazili na foliji u slučaju da folija dodiruje staklo,

vadilica za sadnice – pomagalo koje olakšava i ubrzava vađenje sadnica iz ambalaže. Sadnice se isporučuju u stiroporskoj ambalaži koja sadrži 160 sadnica i one su se vadile pojedinačno, što je zahtijevalo puno vremena i strpljenja. Ovaj inovativni način vađenja omogućava da se sve sadnice odjednom izbiju iz ambalaže i tako se vremenski značajno skraćuje i pojednostavljuje cijeli postupak.

U pripremama za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu AGRO ARCA zajedno s učenicima sudjelovali su nastavnici Vladimir Sabljak, Damir Mihaljević, Dario Turković, David Fabijan i Marinko Tomić, te ravnateljica Zrinka Ceranić-Jurković i knjžničarka Iva Brajdić.

I na kraju svakako treba rećži da je skupljač pčelinjeg otrova nagrađen srebrnom medaljom, a cjelokupna paleta izložaka zlatnom medaljom. (OiTŠOgulin)