Aktualno Županija

Veliko priznanje za novinara Jutarnjeg lista Maria Pušića

– u Dugu Resu dolazi nagrada “Marija Jurić Zagorka” za pisano novinarstvo

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je novinarske nagrade za 2018. godinu a posebno ponosni mogu biti Dugorešani čiji je sugrađanin Mario Pušić dobio nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo. Neumorni Mario već 20 godina radi kao dopisnik Jutarnjeg iz Karlovca, a zadnjih godina su njegove reportaže među najboljim novinarskim tekstovima koji se mogu pročitati u dnevnim novinama.

To je prepoznalo i Povjerenstvo HND-a koje je Pušiću “Zagorku” dodijelilo za reportažu “Ušli župnik, paroh i hodža u kafić…”

– Spajanje različitosti, prevladavanje nacionalnih i vjerskih napetosti, zajednički život u njegovoj punini, poštivanje svakoga i nesebično prihvaćanje drugačijega utkani su duboko u rad i život Marija Pušića, novinara koji na neki gotovo starinski način nepogrešivo razlikuje dobro od zla, žrtvu od nasilnika, potlačenoga od tlačitelja, koji oko sebe vidi i prepoznaje priče, koji vidi ljude koji su priča i koji im pristupa točno onako kako treba, ljudski. Tekst koji struka ove godine nagrađuje upravo je takav, ljudski: dragulj o trojici malih ljudi koji su neizmjerno važni – svojoj sredini, ovoj državi, svijetu, stoji u obrazloženju odluke HND-a. Mario se prije svih zahvalio na podršci svojoj obitelji.
– Još uvijek me vole iako sam im upropastio brojne vikende, dječje rođendane i sve ono što su propuštali i trpili zbog novinarstva. Zahvaljujem se urednicima Jutarnjeg lista jer smatram da radim sa sjajnim ljudima isto kao i prije 20 godina kad sam počeo raditi za Jutarnji, koji smatram najboljim novinama u Hrvatskoj, rekao je Pušić. Posebno se zahvalio svojoj “vjernoj sjeni”, kolegi fotoreporteru Robertu Fajtu koji ga prati na svim terenima, te kaže kako je u ovu nagradu utkan i njegov rad.

– Nagradu posvećujem svim lokalnim novinarima i dopisnicima iz manjih sredina, od Karlovca, Zadra, Virovitice i dalje jer je njihov posao možda i teži nego od onih u Zagrebu, rekao je Pušić.
Najsvečaniji trenutak dakako je bilo proglašenje novinara godine za kojeg su glasali svi članovi HND-a. Nagradu je u vrlo “teškoj” konkurenciji s Damirom Gregoret, Ilkom Čimićem i Domagojem Novokmet dobio reporter televizije N1 Hrvoje Krešić. Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani zaslužila je dugogodišnja novinarka i kolumnistica Novog lista Sanja Modrić. Za najbolju fotografiju, nagradu Nikša Antonini dobio je Robert Anić, nagradu “Marija Jurić Zagorka” za radijsko novinarstvo dobila je novinarka HRT Radio Rijeke Iva Črnjar Ivančan, za televizijsko novinarstvo novinar N1 Ranko Stojanac a nagradu za najbolji snimateljski prilog dobili su Goran Bunjevac i Milan Živković za prilog „Samo je jedan Mrvica“ emitiran u emisiji „Puls“ Hrvatske televizije.

Najbolji u kategoriji internetskog novinarstva 2018. godine bili su novinari Indexa Ilko Ćimić i Oriana Ivković Novokmet. Isti par dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo Jasna Babić. (kaportal.hr)