Aktualno OG sada Ogulin

Dobitnik županijske nagrade za životno djelo- Mirko Brozović

Prema odluci Županijske skupštine, a na prijedlog Odbora za dodjelu priznanja, dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo je Ogulinac, Mirko Brozović, svima poznatiji kao “Foto-Miro”.

 

Mirko Brozović rođen je 15.07.1939. godine u Karlovcu. Otac troje djece i djed osmero unučadi. Rođen je u obitelji četvorice braće, koje je podigla i othranila majka Magdalena. Oca je izgubio s 6 godina, a majka je teško radila ne bi li prehranila obitelj. Osnovnu školu pohađao je na Dubovcu nakon čega upisuje zanat smjera fotograf. Godine 1958., nakon završenog školovanja, zapošljava se u karlovačkoj bolnici gdje se školuje za rendgenskog tehničara. U bolnici radi od 1959.-1964. Godine, osim godine dana kada odlazi u Makarsku s medicinskom ekipom na ispomoć za vrijeme velikog potresa. Godine 1964. Dolazi u Ogulin i zapošljava se u ogulinskoj bolnici na mjestu rendgenskog tehničara. Godine 1966.otvara fotografski obrt.

Jedan je od osnivača Udruženja obrtnika grada Ogulina, gdje je aktivno sudjelovao u radu i razvitku obrtništva do svog umirovljenja 1995. godine, kada obrt prepušta sinu koji nastavlja tradiciju do danas. Uz razvijanje svog obrta, istodobno djeluje i surađuje na području dobrovoljnog vatrogastva u Gradu Ogulinu. Godine 1958. Postaje vatrogasac te sudjeluje u svim akcijama i aktivnostima i dan danas. Jedan je od najstarijih i najodlikovanijih vatrogasaca u Ogulinu. Nakon nesreće vatrogasaca u Slunju, 1959. Godine, prvi put daruje krv. Od tada samoinicijativno i na poziv redovno daruje krv. Darivatelj je bio oko 150 puta. Zbog humanosti i darivanja krvi te rada u Crvenom križu, 1996. Godine odlukom predsjednik Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Nagrađen je za humanitarni rad odlikovanjem Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

O njegovoj ljubavi prema vatrogastvu svjedoči činjenica da je već od rane mladosti bio aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac. Po dolasku u Ogulin 1964. godine uključuje se u Dobrovoljno vatrogasno društvo Ogulin, gdje je i danas istaknuti član. Posebno se ističe kao pripadnik operativne jedinice prilikom nebrojenih akcija gašenja i spašavanja imovine građana Grada Ogulina i šire. Svoje djelovanje proširuje obnašanjem funkcije zapovjednika operativne jedinice te u dva navrata vrši funkciju dopredsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ogulin.

Kao profesionalni fotograf prati sva događanja u kojima sudjeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo Ogulin te je zaslužan za stvaranje bogate fotografske arhive koja svjedoči o djelovanju društva u proteklih nekoliko desetljeća. Sudjelovao je u izdavanju knjiga u povodu 110. I 130. Obljetnice djelovana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ogulin, gdje je, između ostalog, pridonio također svojom bogatom foografskom arhivom. Sudionik je Domovinskog rata, pripadnik Odreda narodne zaštite i prve seoske straže, a kasnije i snimatelj i fotograf ratnih događanja.

Mirko Brozović je značajan, neizbrisiv trag ne sam u svom profesionalnom i volonterskom djelovanju, već i u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu. Njegovo djelovanje i rezultati mogu biti primjerom i mnogim drugim ljudima i sredinama. Njegova nesebičnost, poniznost i plemenitost, o kojima čak niti ne želi javno svjedočiti, mogu biti svijetli primjer svima na putu kroz životne izazove i iskušenja. Sa sigurnošću možemo reći da se nikada nije odrekao svojih uvjerenja, ali poštujući prostor i vrijeme u kojem se zatekao, davao je najbolje od svega što je mogao. Pokazao je svojim djelovanjem da ljudi različitih svjetonazora i stajališta mogu skladno živjeti u uzajamnom poštovanju. Dodjela priznanja u obliku nagrade za životno djelo Karlovačke županije predloženom kandidatu temelji se na predanom radu  Mirka Brozovića, koji već više od pola stoljeća neumorno doprinosi razvitku zajednice u kojoj živi.

Ekipa OGportala našem Miri čestita na dobivenoj nagradi!