Krijumčari iz Rima došli na Plitvice kombijem i ukrcali čak 31 migranta: “Mislio sam da idem po namještaj, ne znam gdje su ušli svi ti ljudi”

Općinsko državno odvjetnitvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv jednog talijanskog državljanina te protiv jednog albanskog državljanina s prebivalištem u Italiji zbog krijumčarenja 31 migranta. Njih dvojica, obojica Rimljani, su 15. listopada prošle godine u kombi vozilo marke Fiat Ducato talijanskih registracijskih oznaka migrante ukrcali na području Plitvičkih Jezera, a u policijske ruke pali su u noći, oko 2 sata. Namjera im je bila prevesti ih do granice s Republikom Slovenijom.

Prvookrivljeni Albanac je u svojoj obrani naveo da mu je u Rimu jedan Iranac ponudio 500 eura da preveze neke ljude, a isto toliko da je ponudio njegovom partneru Talijanu. Platio im je sve troškove u Hrvatskoj, hranu i put, te izrentao kombi. Kada su došli na dogovoreno mjesto čuo je ljude kako ulaze u vozilo, a njihov pratitelj Pakistanac im je lupanjem po kombiju dao znak da krenu. Policija ih je zaustavila, a potom izvukla iz kombija i polegla na pod.

Okrivljeni Talijan, po zanimnaju vozač koji je i upravljao kombijem, tvrdi da nije u Hrvatsku došao krijumčariti migrante, već da je bio uvjeren da ide po namještaj. Tvrdi da nije znao da su mu otraga migranti, a misli da su se ukrcali bez njegova znanja na nekoj od benzinskih postaja na kojima su stajali. U jednom trenutku je shvatio da mu je kombi pod većim opterećenjem, ali kaže da je normalno mogao upravljati, pa nije ništa posumnjao.
Neki od ispitanih migranata iz Iraka, Irana, Afganistana i Pakistana svjedoče da su jednom Pakistancu plaćali između 700 i 1000 eura za prijevoz. Uvjeti su bili neljudski, nisu imali hrane ni vode. Tužitelji smatraju da su okrivljenici bil svjesni mogućnosti dovođenja u opasnost ljudi i pristali su na ugrožavanje života i tijela osoba koje su provozili, bili su svjesni da postupaju nečovječno i na ponižavajući način, smjestivši ih u prostor koji ni po čemu nije namijenjen za prijevoz tolikog broja osoba. (kaportal.hr)

Facebook Comments