Aktualno OG sada Ogulin

Ulovio se bankomata, k’o pijan plota! Vatrogasac iz DVD-a Plaški nezakonito “peglao” kartice?

Netko iz DVD-a Plaški malo se “zaigrao” i ulovio bankomata, k’o pijan plota, saznaje OGportal i to, naravno, za sad neslužbeno. Kako čujemo, na  bankomatu je, a s računa DVD-a Plaški, navodno podignuto oko 46 tisuća kuna!  Stoga je, kažu nam naši izvori, dignuta kaznena prijava u Policijskoj postaji Ogulin, pa smo htjeli doznati je li to točno i poslali smo upit u Policijsku upravu karlovačku. Dobili smo odgovor u kojem stoji:

“Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da sukladno zakonskim odredbama ne odgovaramo na upite protiv koga provodimo ili smo provodili izvide kao niti protiv koga smo podnijeli kaznenu prijavu. Također, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe, službena su tajna”.

Mislili smo da ćemo možda više detalja doznati od vodstva Područne vatrogasne zajednice grada Ogulina, kamo pripada i DVD Plaški. No, što se tiče Područne vatrogasne zajednice,  ona nema mogućnosti kontrole davanja sredstava iz  općinskih proračuna za rad DVD-a. Naime, sukladno o odluci o financiranju dobrovoljnih vatrogasnih društava, a da bi Područna vatrogasna zajednica imala uvid u financiranje udruženih društava u PVZ Ogulin pridružene općine, izuzev DVD-a koji teritorijalno pripadaju gradu, dužni su sredstva za financiranje svojih DVD-a dostaviti u PVZ Ogulin, a zajednica ih u potpunosti transferira na IBAN društava kojima su sredstva namijenjena.
Da bi DVD dobio sredstva predviđena proračunom svoje općine mora ih zatražiti na taj način da dostave preslike uplaćenih računa i potvrde banke ili izvode FINE da se vidi da li su ti računi u stvarnosti i plaćeni. Isto se odnosi za predviđena sredstva za redoviti rad kao i sredstva za opremanje (koja su posebna stavka proračuna) s time da sredstva za opremanje mogu dobiti na osnovu predračuna, ali DVD-i moraju po uplati dostaviti potvrdu banke ili izvod FINE.
Na kraju godine, a sukladno Zakonu o računovodstvu i financijsko materijalnom poslovanju udruga, DVD-i su dužni dostaviti obrazac PROR-POT (Izvještaj o potrošnji proračunskih sredstava) svojoj lokalnoj samoupravi koja je i financirala DVD tijekom godine gdje se financijski podaci moraju u potpunosti slagati. Nadalje, financijska dobit od vlastitog rada DVD-a ne ide kao transfer preko PVZ Ogulin već je vatrogasno društvo, sukladno Zakonu o vatrogastvu, sav vlastiti prihod obvezno utrošiti u opremanje, a za tu kontrolu nadležno je Ministarstvo financija putem svojeg inspektorata, s napomenom da su kazne, ukoliko se sredstva namjenski ne utroše, rigorozne za odgovornu osobu, odnosno predsjednika DVD-a.
Sukladno tome, Područna vatrogasna zajednica Ogulin, izuzev transfera sredstava između lokalne samouprave, tj. općine i udruge, a to je u ovom slučaju DVD Plaški, nema uvid u način trošenja i pravdanja financijskih sredstava u DVD-u.
Načelnik općine Plaški Pero Damjanović upoznat je sa stanjem u DVD-u Plaški  i nezakonitim radnjama, ali prije nego što završi istraga ne može nam dati službenu izjavu.

“Kad budu pravodobno osuđeni, sigurno će biti sankcija”-zaključuje Pero Damjanović.