Aktualno Županija

Vlast opet ignorirala Dan oslobođenja, M. Delić: Ne znam može li zbog toga imati problema, ali Mandić mi je rekao da je antifašist

Karlovački antifašisti, s kolegama iz Zagreba i Metlike, 74. godišnjicu oslobođenja Karlovca od fašističkih okupatorskih snaga obilježili su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod devastiranog spomenika antifašizmu u Perivoju. I ovaj put skromno obilježavanje prošlo je bez predstavnika vlasti, i gradske i županijske, od kojih se neki nisu ni ispričali, što, izuzev sudionika karlovačke akcije Rade Pavlovića, ostali govornici nisu prešutjeli.

– Na žalost, nije prvi put da se nisu odazvali, ali ja se nadam i želim vjerovati da će biti zadnji. Ovdje se radi o antifašizmu, danu koji je trebao biti zajedno proslavljen i očekivao sam ovdje gradonačelnika, zajedno sa županom i njihovim zamjenicima. Nadam se da će doći to vrijeme da i svečanom akademijom u našem Zorin domu to obilježimo. Ne znam koji su razlozi, nagađam da je to odnos prema antifašizmu i antifašistima. U našim susretima gradonačelnik je jednom i rekao da podržava antifašizam i da je i on antifašist. Rekao sam mu – gospodine Mandiću, pokažite!, izjavio je Delić, gotovo požalivši što je to rekao jer je otkrio nešto zbog čega bi gradonačelnik možda mogao imati problema.

Upitan misli li doista da bi jedan hrvatski gradonačelnik mogao imati problema zato što je za ono što, je po Ustavu RH, temelj naše države, odgovorio je potvrdno.

– Vjerujem da da. Obzirom na populaciju njegovih glasača, koji su itekako glasni i određuju gradsku, regionalnu i državnu politiku, mislim da će rijetko koji gradonačelnik danas javno izjaviti da je antifašist, pojasnio je Delić.

Jedini dužnosnik koji se pojavio na obilježavanju Dana oslobođenja Karlovca, načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović, ocijenio je nedolazak predstavnika vlasti jako ružnom porukom. Jer, može shvatiti da gradonačelnik ima obveza pa da je spriječen, ali ne i da su spriječeni zamjenici, pročelnici, vijećnici… i da su baš svi zauzeti. (KAportal)