Ogulinac osumnjičen za čak 174 kaznena djela!

Policijski službenici Policijske postaje Ogulin dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje kojim je za ukupno 174 kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta osumnjičen 43-godišnjak.

Naime, 43-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom 2016. godine u svojstvu direktora trgovačkog društva s ogulinskog područja, kojeg pojedinačno i samostalno zastupa, izradio više lažnih otkupnih blokova temeljem kojih je lažno prikazao otkupljivanje elektroničke i druge opreme, a sve u cilju smanjenja osnovice za plaćanje poreza na dobit. Sumnja se i da je kod stvarne kupnje elektroničke opreme osumnjičeni lažno prikazivao isplaćene iznose prodavateljima, te na ovakve načine prikazao nezakoniti rashod i lažnim prikazivanjem ukupnog rashoda trgovačkog društva umanjio poreznu osnovicu poreza na dobit čime je utajio obvezu poreza na dobit za više od 154.000 kuna. Time je oštećen proračun Republike Hrvatske, a njegovom trgovačkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist.

Također, 43-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom 2016. godine krivotvorio Prijavu poreza na dobit spomenutog trgovačkog društva za 2016. godinu te da je kao odgovorna osoba u poslovne isprave, koje je lažno bez prisustva i znanja sklapao s prodavateljima robe, samoinicijativno unosio neistinite podatke, te na tim ispravama krivotvorio potpis prodavatelja i ovjerio ih službenim pečatom svog trgovačkog društva, a sve s ciljem da sebi i pravnoj osobi koju zastupa pribavi protupravnu imovinsku korist kako bi uvećavao rashod trgovačkog društva, odnosno umanjivao osnovicu za izračun poreza na dobit.

Nadalje, 43-godišnjaka se sumnjiči i da je u svojstvu direktora trgovačkog društva počinio više kaznenih djela nedozvoljena uporabe osobnih podataka, tako što je protivno zakonu prikupljao i koristio osobne podatke fizičkih osoba, koje je navodio u lažnim otkupnim blokovima.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Nedozvoljene uporabe osobnih podataka protiv 43-godišnjaka je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Facebook Comments