Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinac osumnjičen za čak 174 kaznena djela!

Policijski službenici Policijske postaje Ogulin dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje kojim je za ukupno 174 kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta osumnjičen 43-godišnjak.

Naime, 43-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom 2016. godine u svojstvu direktora trgovačkog društva s ogulinskog područja, kojeg pojedinačno i samostalno zastupa, izradio više lažnih otkupnih blokova temeljem kojih je lažno prikazao otkupljivanje elektroničke i druge opreme, a sve u cilju smanjenja osnovice za plaćanje poreza na dobit. Sumnja se i da je kod stvarne kupnje elektroničke opreme osumnjičeni lažno prikazivao isplaćene iznose prodavateljima, te na ovakve načine prikazao nezakoniti rashod i lažnim prikazivanjem ukupnog rashoda trgovačkog društva umanjio poreznu osnovicu poreza na dobit čime je utajio obvezu poreza na dobit za više od 154.000 kuna. Time je oštećen proračun Republike Hrvatske, a njegovom trgovačkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist.

Također, 43-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom 2016. godine krivotvorio Prijavu poreza na dobit spomenutog trgovačkog društva za 2016. godinu te da je kao odgovorna osoba u poslovne isprave, koje je lažno bez prisustva i znanja sklapao s prodavateljima robe, samoinicijativno unosio neistinite podatke, te na tim ispravama krivotvorio potpis prodavatelja i ovjerio ih službenim pečatom svog trgovačkog društva, a sve s ciljem da sebi i pravnoj osobi koju zastupa pribavi protupravnu imovinsku korist kako bi uvećavao rashod trgovačkog društva, odnosno umanjivao osnovicu za izračun poreza na dobit.

Nadalje, 43-godišnjaka se sumnjiči i da je u svojstvu direktora trgovačkog društva počinio više kaznenih djela nedozvoljena uporabe osobnih podataka, tako što je protivno zakonu prikupljao i koristio osobne podatke fizičkih osoba, koje je navodio u lažnim otkupnim blokovima.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave i Nedozvoljene uporabe osobnih podataka protiv 43-godišnjaka je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.