Aktualno Županija

Vodovod i kanalizacija ima 60 posto gubitaka vode u mreži – kreće ugradnja mjerača protoka i tlaka za “ekspresno” sređivanje kvarova

 

Vodovod i kanalizacija će na 25 mjesta u karlovačkim kvartovima ugraditi mjerače protoka i tlaka vode, tako otkrivati kvarove, odmah ih otklanjati i smanjivati gubitke vode. Sada su oko 60 posto, koliko je i državni prosjek, a, premda će za to trebati godine jer vodovodne je mreže blizu 680 kilometara, namjeravaju doći do prihvatljivih 40-ak posto.

Kazao je to na današnjoj pressici direktor Nikola Rogoz podsjetivši da su na projektu smanjenja gubitaka vode, jednom od prioritetnih, počeli raditi prije dvije godine. Odobrile su ga i financijski poduprle Hrvatske vode pa će ove godine u to biti uložena 4,5 milijuna kuna.

– Najveći gubici su nam u najužem centru grada. Educirane ekipe na ovome rade svakodnevno, praktično 24 sata, a sve činimo tako da građani ne osjete i da imaju redovitu isporuku. Skrbit ćemo o tome da sve kvarove rješavamo u što kraćem mogućem roku, najčešće noću. Naporan je to posao, traži i vrijeme i iskustvo, ali spremni smo se nositi s tim i vjerujem da ćemo kroz par godina imati zorno prikazane rezultate s postotkom gubitaka koji će nas zadovoljavati, rekao je Rogoz.
Nikolina Šarunić je pojasnila da je ViK 2017. naručio koncepcijsko rješenje vodoopskrbnog sustava, dokument koji je iznjedrio aktivnosti nužne provesti na sustavu kako bi se smanjili gubici. Od Hrvatskih voda na natječaju su, krajem iste godine, dobili novac kojim su lani izradili projektnu dokumentaciju za magistralni vodoopskrbni cjevovod Zagrad-Strmac, cjevovod Donja Švarča-Švarča-Mostanje i novi cjevovod za vodospremu Švarča te lokacije regulacije tlakova.

– I ove godine smo potpisali ugovor o sufinanciranju s Hrvatskim vodama od 4,2 milijuna kuna, koje će nam financirati 80 posto sredstava, mi ćemo dati 20 posto i tim novcem ćemo realizirati aktivnosti za koje smo izradili dokumentaciju. U postupku je javna nabava, a realizaciju očekujemo do kraja ove godine, ispričala je Šarunić.
Karlovac je podijeljen na 20 mjernih zona, u kojima će biti 25 mjerača – 15 je ugrađeno, još 10 treba ugraditi – kojima će se mjeriti protok i tlak, a tako i pratiti potrošnja vode po zonama. Praćenjem protoka i količine vode koja ulazi u pojedinu zonu, a onda i potrošnje vode u njoj, po riječima Luke Jelkovca, računaju gubitke vode.

– Isto tako, ako se dogodi kvar, možemo odmah reagirati i ići tražiti gdje je. Do sad nismo imali tu mogućnost jer nismo mogli mjeriti protoke u zonama. Predstoji nam jedan zahtjevniji dio, sužavanja tih zona i provjeravanja na većim magistralnim cjevovodima kroz te zone gdje su kvarovi. Dinamičan je to posao: popravite postojeće kvarove, pojavljuju se novi, ali s vremenom očekujemo značajno smanjenje gubitaka jer, prvi put u povijesti ViK-a, možemo pratiti koje količine vode nam ulaze u pojedine dijelove grada, naglasio je Jelkovac i objasnio da kvarove mikrolociraju geofonima i korelatorima.

Gubitke, odgovorio je Rogoz na novinarsko pitanje, ne plaćaju građani – njima se obračunava cijena isporučene vode – nego ViK jer se gubici mjere na ukupno zahvaćenu vodu.

– Ali, nije nam cilj da se gubici smanjuju samo u javnom vodoopskrbnom sustavu, nego da čuvamo vodu kao jedno od bogatstava ovog kraja. Zato molim građane da paze na procurivanja na pipama zbog neredovite zamjene brtvi, loših brtvi na vodokotlićima itd. Ne čini se možda puno, ali kroz godinu to su značajne količine, poručio je Rogoz. (kaportal.hr)