Aktualno Magazin Zdravlje

Oprezno! U prirodi hara mišja groznica, a vreba i na tavanu…

Virus u tijelu ‘spava’ dva tjedna, a onda se javljaju visoka temperatura, drhtavica, bol u leđima, mučnine i povraćanje. Može se oboljeti ako se udahne aerosol u kojem ima virusa ili ako dotakne izlučevine glodavaca

U Hrvatskoj je od početka 2019. godine 37 ljudi oboljelo od mišje groznice, a hoće li ova godina postati epidemijska, ovisi o tomu koliko će narasti broj zaraženih, kaže nam dr. Sanja Kurečić Filipović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini imali smo 18 oboljelih, a epidemijska je bila 2017., kad je mišjom groznicom zaraženo 389 ljudi, od kojih je troje umrlo. Brojke sad još nisu alarmantne, kaže dr. Filipović Kurečić, ali valja biti na oprezu i poštovati mjere zaštite.

Svake godine u Hrvatskoj se zabilježe sporadični slučajevi zaraze, no u određenim godinama, zbog povećane populacije mišolikih glodavaca (riđa voluharica, žutogrli miš te u manjoj mjeri šumski miš, poljski miš i livadna voluharica) i određenih klimatskih uvjeta, broj oboljelih bude veći.

Žarišta u Hrvatskoj
Mišja groznica, odnosno hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom, ponajviše vreba na području Zagreba i Zagrebačke županije (žarište je i na Medvednici) te u Lici, okolici Karlovca, Sisačko-moslavačkoj županiji, Slavoniji i u Gorskom kotaru.
Prenose je već spomenuti mišoliki glodavci, koji su zapravo rezervoari virusa. Sad mnogi kreću čistiti tavane i podrume, i to bi trebalo raditi s maskom i u rukavicama. Čovjek može oboljeti ako udahne aerosol u kojem ima virusa ili ako rukama dođe u kontakt s izlučevinama glodavaca, izmetom, urinom i slinom.Ne metite i ne usisavajte izlučevine glodavaca ili njihova gnijezda jer ćete tako zarazni materijal podignuti u zrak. (24sata.hr)

Svojevremeno smo u našoj rubrici “U ordinaciji” imali prilog o mišjoj groznici u kojem nam je govorila doktorica Žgela. Pogledajte prilog, vrijedi se podsjetiti. (OGportal)