Aktualno Županija

Grad i ove godine sufinancira ugradnju vodomjera, dobiva ih 20 zgrada: To je dobrodošla pomoć, nije 1.000 kuna za baciti!

Nakon prijava na natječaj, više od 900.000 kuna izdvojio je lani Grad Karlovac za sufinanciranje ugradnje individualnih vodomjera, njih 1.625 u 56 višestambenih zgrada, odnosno, 965 stanova, a ove godine učinit će to u 20 zgrada, za 1.141 vodomjer. Za tu je namjenu predviđeno 965.000 kuna, a sufinanciranje je odobreno svima koji su zahtjeve podnijeli.

Kazala je to na današnjoj pressici pročelnica Vesna Ribar, podsjetivši da je ovo dio mjera, uz ugradnju kalorimetara i toplinskih ovojnica kojima Grad potiče energetsku učinkovitost, ne samo na javnim objektima, već i stambenim zgradama.

Među onima koje će ove godine ugraditi vodomjere je i zgrada u Ulici Bartola Kašića 6, sa 66 stanova. Deset vlasnika, po riječima predstavnika stanara Jurja Vlašića, nije bilo zainteresirano za ugradnju vodomjera, dok će ih ostali dobiti idući mjesec ili u srpnju. Prosječno, ovisno o radovima koje treba izvesti, po stanu će to stajati od 1.174 do 1.460 kuna pa je sufinanciranje iz gradskog proračuna itekako dobrodošlo.
– Nije 1.000 kuna za baciti, ne nađeš ih na cesti! Ima u nekim stanovima jedan prijavljen, a kupaju se dvoje, troje, nikad ne znaš tko stanuje tu, tko ne stanuje, dopeljaju pun auto veša za oprati. Ne smiješ ništa govoriti, ljute se… A kad ugradimo vodomjere, neka troše koliko hoće, koliko potrošiš, toliko ćeš platiti; tko troši više, platit će više, ispričao je Vlašić.

Grad subvencinira 56 posto troškova ugradnje vodomjera pa se i Inkasator, kao jedan od upravitelja zgrada, rado podržao 56 ulaza zainteresiranih za taj projekt. Lani je za ugradnju vodomjera u njih 41 potrošeno 2,7 milijuna kuna, od kojih je iz Grada stigao 1,5 milijun kuna, dok će u preostalih 15 to biti učinjeno ove godine.
– Kad ugrade interne vodomjere, ljudi racionalnije troše vodu, mogu utjecati na svoj račune i većina ih je zadovoljna, drugačije koriste resurse, rekla je Fočić.

Pojasnila je da se za stanove koji ne ugrađuju individualne vodomjere potrošnja računa po članu domaćinstva: potrošnja vode očita se na glavnom vodomjeru, od nje oduzme ona na pojedinačnim, a razlika podijeli na stanove u kojima nema individualnih vodomjera. (kaportal.hr)