Aktualno Županija

Povjerenstvo odlučilo: Gradonačelnik Slunja Jure Katić bio je u sukobu interesa kod sklapanja ugovora s Kordunom d.d., slijedi i sankcija

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je i odlučilo – gradonačelnik Slunja Jure Katić (HDZ) u sukobu je interesa zbog koncesije koje je Grad Slunj sklopio s tvrtkom Kordun d.d. iz Slunja pa mu je određena i sankcija. Morat će, navodi se u Odluci, četiri mjeseca za redom iz plaće plaćati po tisuću kuna.

KAportal je sredinom ožujka pisao da je Katić dobio prijavu i to ne anonimnu, te da će biti predmet rasprave Povjerenstvo. To mu nije bio prvi put otkako je gradonačelnik Slunja, jer je na vlastiti zahtjev Povjerenstvo zatražio mišljenje zbog poslovanja Grada s cvjećarnicom u vlasništvu njegove supruge. Povjerenstvo je tada odlučilo da se s cvjećarnicom može poslovati, ali samo ako gradonačelnik svaki put zatraži mišljenje Povjerenstva.

– Utvrđuje se da se dužnosnik Jure Katić, gradonačelnik Grada Slunja, prilikom donošenja Zaključka te sklapanja IV. Aneksa Ugovora o koncesiji na kulturnom dobru nalazio u sukobu interesa, s obzirom da je u navedenim situacijama privatni interes dužnosnika Jure Katića, koji proizlazi iz okolnosti da su dužnosnik i njegova supruga imatelji više od 0,5 posto dionica trgovačkog društva Kordun d.d., mogao utjecati na nepristranost dužnosnika u obnašanju dužnosti gradonačelnika Grada Slunja, stoji u Odluci Povjerenstva koju je potpisala predsjednica Nataša Novaković.
Nedavno smo pisali o projektima Korduna d.d. koji uključuju gradnju kampa i turističkog naselja s restoranom na prostoru tzv. Napoleonovog magazina, a koji bi u Slunj trebali donijeti novih pedeset radnih mjesta. Tada je s Katićem i vodstvom tvrtke gradilište budućeg turističkog naselja posjetio i župan Damir Jelić no iako su redom svi izražavali zadovoljstvo zbog ovog projekta, nitko, pa ni gradonačelnik, nije rekao ništa o tome da su Katić i njegova supruga dioničari u Kordunu d.d. Gradonačelnik u Kordunu ima 2.301 dionicu a njegova supruga nositeljica je 856 dionica koje su nominalne vrijednosti po 100 kuna.

U Odluci još stoji da je Katić dostavio potvrdu da je izvršio prijenos upravljačkih prava koja proizlaze iz vlasništva 2.301 dionice u trgovačkom društvu Kordun d.d. na fizičku osobu kao povjerenika, čime je dužnosnik ispunio obvezu iz članka 16. stavka 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Uvidom u popis nositelja prvih 10 računa za trgovačko društvo Kordun d.d., objavljen na mrežnim stranicama Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. ( u daljnjem tekstu SKDD) utvrđeno je da je dužnosnik Jure Katić nositelj 2.301 dionice, odnosno 2,11 posto udjela u vlasništvu navedenog trgovačkog društva, dok je supruga dužnosnika nositeljica 856 dionica, što odgovara udjelu u vlasništvu od 0,78 posto. (kaportal.hr)