Aktualno Županija

Zvijezda dobiva 110 parkirališta, a vlasnici ruševnih objekata izbor – opasne građevine ukloniti sami ili će Grad o njihovom trošku

– Zakonske odredbe bile su nejasne, no uspjeli smo naći model oko postupanja u situacijama kada ruševne zgrade predstavljaju opasnost za život i zdravlje ljudi. Zahtjevat ćemo i dalje da vlasnici vode brigu o svojoj imovini i pozivati ih da postupe po rješenju komunalnih redara kako ne bi Grad to morao učiniti o njihovom trošku. Vlasnica jedne građevine uklonila ju je sama, a u Šimunićevoj ulici zgrada će biti uklonjena o trošku vlasnika, kazala je na današnjoj pressici dogradonačelnica Andreja Navijalić i napomenula da su komunalni redari imali 65 intervencija i izdali 30 rješenja vlasnicima ruševnih objekata u Zvijezdi da moraju ukloniti opasne dijelove na pročeljima i krovovima zgrada.

Dodala je kako se, budući se radi uglavnom o zgradama koje su pojedinačno kulturno dobro ili se nalaze u zaštićenoj povijesnoj cjelini, na svako rješenje traži mišljenje konzervatora, te napomenula da su ruševni objekti ili u privatnom ili javnom vlasništvu, nema niti jedne u vlasništvu Grada Karlovca. Izrađena je baza podataka u kojoj je 38 takvih objekata i stanje u kakvom su prati se kontinuirano.

A prateći potrebe za parkiranjem, u Gradu su odlučili u Vatrogasnoj ulici urediti parkiralište na 4.000 kvadrata makadamske površine sa 110 parkirališnih mjesta. Radovi će početi krajem svibnja ili početkom lipnja, i po riječima Marinka Pleskine, biti završeni u roku od mjesec dana. Naravno, dozvole li vremenski uvjeti.
– Ovo parkiralište će pomoći da osiguramo dovoljno mjesta za posjetitelje manifestacija koje će se odvijati u Zvijezdi: Zvjezdano ljeto, Dani piva itd. Parkiranje će biti besplatno, neće se naplaćivati kao što se poslije 15 sati ne naplaćuje niti na Strossmayerovom trgu i u Radićevoj kod Tehničke škole, rekao je Pleskina.

Podsjetio je i da se u Zvijezdi obnavljaju zgrade Veleučilišta i privatnih investitora, uskoro Oružane, Gradske uprave… što će sve doprinjeti željenoj revitalizaciji stare gradske jezgre. (kaportal.hr)