Aktualno Županija

Multimedijski arheološki park novost je u turističkoj ponudi Kamanja – špilja Vrlovka predstavlja se putem interaktivne aplikacije

Multimedijski arheološki park novi je adut turističke ponude u Kamanju. Od sada posjetitelji se mogu putem interaktivne aplikacije na pametnim telefonima ili pomoću web aplikacije, educirati i informirati o arheološkoj baštini na lokalitetu špilje Vrlovka. Na taj način nastoji se predmete arheološkog gradiva na zabavan i moderan način približiti javnosti.

Rezultat je to aktivnosti u sklopu projekta Misterion, gdje su provedena arheološka istraživanja na lokalitetu špilje Vrlovke, a rezultati tih istraživanja predstavljeni su na prezentacijskim 3D panoima. Tijekom istraživanja snimljen je i promocijski film koji će također poslužiti predstavljanju arheološke baštine i nalaza.

– Cilj projekta je senzibilizirati lokalnu javnost o vrijednosti lokalne baštine i mogućnost korištenja spoznaja o vlastitoj prošlosti kao dodatnoj vrijednosti lokalne turističke ponude, kao i stručnoj javnosti prezentirati najnovija arheološka istraživanja koja bi potvrdila važnost lokaliteta špilje Vrlovke u Kamanju kao jednog od važnijih kasno neolitičkih lokaliteta, objašnjavaju nam iz Općine Kamanje.
U sklopu projekta održane su različite radionice o prekograničnom destinacijskom menadžmentu, kao i o važnosti dobre komunikacije u turizmu, u svrhu potrebne obuke lokalnih turističkih ponuđača, što će pridonijeti otvaranju novih zelenih radnih mjesta. Proveden je i javni natječaj za odabir suvenira koji će predstavljati zajednički turistički proizvod hrvatsko – slovenskog pograničnog područja.

Naime, Misterion je zajednički projekt graničnog područja Hrvatske i Slovenije, odnosno Općina Kamanje, Semiča i Metlike. Sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa sudjelovanja Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. i iznosi 1.239.205, 95 eura. Vrijednost projekta na samom području Općine Kamanje iznosi 390.186,80 eura. Partner projekta je i ugledna slovenska turistička agencija Kompas. (kaportal.hr)