Aktualno Županija

Karlovac od RH zatražio i preostali dio nekadašnje vojarne Luščić

– što će na cijelom prostoru nicati još nepoznanica, ali mora biti u javnom interesu

Nepuna dva mjeseca nakon što mu je država darovala 2/3 prostora na kojem je bila vojarna Luščić, Grad Karlovac zatražio je u vlasništvo i preostali dio nekadašnjeg kompleksa.

Grad je prvi zahtjev za darovanje cijele vojarne dostavio tadašnjem DUUDI-u u rujnu 2014. godine, no stvari su se pomaknule s mjesta tek 2017., kada ju je Grad dobio “na čuvanje”. U prosincu lani Vlada je odlučila darivati Gradu 104.000 četvornih metara, od ukupno 160.000, a ugovor o darivanju potpisan je početkom prošlog mjeseca. Prošli tjedan zatražio je i dio koji je ostao u vlasništvu RH.

– Grad Karlovac podnio je 20. svibnja 2019. godine zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanjem preostalog dijela bivše vojarne Luščić, nekretnine označene kao k.č.br. 2186, ukupne površine 67618 m2, k.o. Karlovac II. Grad Karlovac je podnio predmetni zahtjev za darovanjem budući da prostor bivše vojarne Luščić predstavlja lokaciju koja ima posebnu važnost za Grad Karlovac, a nekretnina oznake k.č.br. 2186 k.o. Karlovac II predstavlja prirodnu, urbanu i gospodarsku cjelinu sa nekretninom oznake k.č.br. 2185/1 k.o. Karlovac II, koju nekretninu je Republika Hrvatska već darovala Gradu Karlovcu, kazali su nam u Gradu.
Iako se i prije no što je zemljište prešlo u ruke Grada spominjalo da bi na ogromnom prostoru u budućnosti mogli biti stanovi, bazen, vrtić, vatrogasni centar, Hitna… što će, jednom, tamo doista biti, tek valja definirati.

– Donošenjem Urbanističkog plana uređenja detaljno će se razraditi prostorne mogućnosti i detaljna namjena korištenja predmetnog prostora, najavili su iz Grada.

Njegovo donošenje očekuje se u idućih godinu dana, a stručna podloga za izradu bit će međunarodni urbanistički natječaj, otvoren do kraja godine, koji treba donijetii prijedloge, a onda i smjernice za urbanističko uređenje tog dijela grada.

Za sad je sigurno samo da nekretnine koje država daruje gradovima, općinama i županijama, pa tako i ova na Luščiću, moraju biti korištene za javnu namjenu.

– Donošenjem Zakona o upravljanju državnom imovinom u lipnju 2018. godine stvorene su i zakonske pretpostavke da Republika Hrvatska, Ministarstvo državne imovine može raspolagati nekretninama u korist jedinica lokalne i područne samouprave bez naknade, osobito u svrhu ostvarenja projekata od općeg javnog, socijalnog ili kulturnog interesa, poput izgradnje škola, dječjih vrtića, bolnica, domova zdravlja, ustanova socijalne skrbi, groblja, sportskih objekata, muzeja itd., sve u skladu s člankom 45 naprijed navedenog Zakona, podsjetili su iz gradske uprave. (kaportal.hr)