Aktualno Županija

Dugoreška bolnica dobila novi rendgen, a slijedi energetska obnova

– na kolegiju kod Boljara Jelić najavio projekte i ulaganja

Karlovački župan Damir Jelić sa suradnicima danas je u Dugoj Resi održao treći kolegij župana na kojem se razgovaralo o županijskim projektima koji se provode na području Duge Rese. Po završetku kolegija župan Jelić je posjetio dugorešku Specijalnu bolnicu za produženo liječenje gdje je u instaliran novi digitalni rendgen aparat.

Stari rendgen zamijenili smo novim digitalnim koji nema reagensa i filmova pa je ekološki prihvatljiv. Njegova vrijednost je milijun kuna i zahvaljujem Županiji što nam je osigurala da ga nabavimo iz decentraliziranih sredstava. Također smo vlastitim sredstvima nabavili i mamograf, jer stari više nije zadovoljavao potrebe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke obzirom da je bio stariji od osam godina. Ovo je zapravo renovirani aparat koji zajedno s radnom stanicom košta 500 tisuća dok bi novi uređaji koštali tri puta više. Sad ćemo moći ove pretrage obavljati u narednih dvadesetak godina, kazala je Višnja Mihalić ravnateljica Specijalne bolnice te pojasnila kako je prošle godine napravljeno oko 5 tisuća pregleda u sklopu Nacionalnog programa bez čega se program u Županiji uopće ne bi mogao ostvariti, a ukupnih pregleda učinjeno je više od 10 tisuća.

Na novom rendgenu rade se brojni pregledi od kralježnice, kukova, zapravo cijelog skeleta, do snimki abdomena i funkcionalnih snimki svih zglobova, a za očekivati je da će s novim aparatom pregleda biti još više.
– U našoj bolnici i nadalje listi čekanja nema, svi zaposlenici maksimalno se trude, a kvalitetu koju pružamo prepoznali su i pacijenti koji u našu bolnicu dolaze iz cijele Hrvatske. Zahvaljujem Karlovačkoj županiji na svemu što je učinila za bolnicu. Promišljamo uvijek o budućnosti, stoga u narednom petogodišnjom razdoblju planiramo daljnju adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekata kako bismo povećali naše kapacitete, jer potrebe su velike. Istovremeno bismo povećali broj i kvalitetu naših zdravstvenih usluga koje planiramo staviti na tržište, jer na taj način bismo povećali i vlastite prihode i zapošljavanje što je također od velike važnosti za lokalnu zajednicu. U fokusu su nam uvijek naši pacijenti i poboljšanje usluga za njih, ali i naši zaposlenici kojima pomažemo na način da opremamo prostore i omogućavamo bolje uvjete rada, rekla je Jadranka Golubić pomoćnica ravnateljice za kvalitetu.

Prema riječima dugoreškog gradonačelnika Tomislava Boljara na kolegiju sa županom razgovaralo se napredovanju već predviđenih planova, kao što je čišćenje rijeke Mrežnice i njezinog korita, ali i o uključivanju planova bolnice o proširenju u projekt ITU.

– Samo simbioza između svih dionika može doprinijeti da razvijamo naš grad i naše ustanove, zaključio je Boljar.

Župan Jelić dodaje kako su do sada u Dugoj Resi obavljena dva značajna projekta – energetska obnova Srednje škole i škole Vladimir Nazor, koji su kruna dosadašnjeg rada. No, dva velika projekta su u pripremi.

– Prvi je energetska obnova Doma zdravlja koji ide ove godine, te ulaganje oko desetak milijuna kuna u energetsku obnovu dugoreške bolnice, a natječaj je upravo u tijeku. Veseli nas nabavka novih aparata, jer se vidi živost u ovoj bolnici koja je najžilavija od svih bolnica u Karlovačkoj županiji. Na kolegiju smo komentirali ITU projekt, jer vrlo je značajno da je Duga Resa ušla u ovaj projekt. Razgovarali o temama koje su bile na sjednici Vlade, Mrežnici, stanovima u Kasaru, koji se pomalo pokreće, revitalizaciji projekta Lešća, čvoru Novigrad, a posebno nas očekuje analiza poplave. Nema ništa značajno gdje se mimoilazimo, korak po korak idemo naprijed, rekao je župan Damir Jelić. (kaportal.hr)