Aktualno OG sada Ogulin

Čitatelja naljutio zahtjev “mirovinskog” da mu dostave podatke za 2013. godinu – što se čekalo 6 godina? Odgovor stigao u rekordnom roku!

Gotovo svakodnevno OGportalu se javljaju naši čitatelji, iznoseći nam svoje probleme, sa kojima žele upoznati javnost. Tako smo dobili upit  predstavnika  jedne ogulinske tvrtke, koji nam se  požalio da je od Zavoda za  mirovinsko osiguranje Karlovac dobio dopis da se očituje o plaćama,  odnosno o svim uplatama za mirovinsko osiguranje. To ga ne čudi, ali ga  čudi da su zatraženi podaci o uplatama za 2013. i 2014. godinu.

“S obzirom na OIB-e koje svi posjedujemo i na činjenicu da je od tada  prošlo više od 6 godina, zanima me zbog čega se provjere vrše tek sada,  nakon toliko godina, te da li postoji jednostavniji način za provjeru i  kontrolu, na osnovu popisa zaposlenika i njihovih podataka? Osim toga, nije li nemoguće isplatiti plaću, ako nisu podmirene sve zakonske obveze?- pita se naš čitatelj, a mi smo njegov upit proslijedili u nadležmo ministarstvo, odnosno u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Bilo je to u utorak, u večernjim satima.

Gotovo za ne povjerovati je činjenica da je odgovor stigao odmah drugi dan! Moramo priznati da tako brzo odgovor od niti jedne institucije do sada nismo dobili, te javno zahvaljujemo na brzini i suradnji Uredu za odnose s javnošću Hrvatskog  zavoda za mirovinsko osiguranje.

A u odgovoru koji će sigurno zanimati i našeg čitatelja koji ga je zatražio, ali i naše druge čitatelje, stoji:

“Poštovani, nastavno Vaš upit od 28. svibnja 2019. izvješćujemo Vas da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u slučajevima kada je potrebno ažurirati podatke o pojedinim osiguranicima, za koje je utvrđeno da nedostaju podaci o mirovinskim osnovicama za određene godine (bilo da se radilo o bolovanju, bilo zbog krivog  obilježja u JOPPD obrascima…) od poslodavaca  traži da dostave nedostajuće podatke.

U svrhu kompletiranja podataka o mirovinskim osnovicama zaposlenika kod određenog poslodavca, kako bi ažurirali bazu podataka, od poslodavca se traže podaci o mirovinskim osnovicama za određene godine, koje u bazama podataka nedostaju.

Podaci dobiveni od poslodavca, u konačnici ubrzavaju postupak donošenje rješenja o priznanju prava na mirovinu i utvrđivanje točnog iznosa same mirovine.

Za svu daljnju pomoć i informacije stojimo Vam na raspolaganju”- navodi se u odgovoru.

Neslužbeno doznajemo da naš čitatelj koji nam se požalio nije jedini, te da je ovakvih zahtjeva bilo još.