Aktualno Županija

Peti put odgođeno suđenje za milijunske malverzacije u Karlovačkoj banci – ovog puta nije došla Sanda Cvitešić, bliži se rok zastare

Nakon što je sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić zakazala ročište svega tri dana od zadnje odgode i razdvojila postupak u suđenju za davne milijunske malverzacije i gospodarski kriminal u Karlovačkoj banci, samo se čekalo tko ovog puta i s kojim razlogom neće doći na zakazanu raspravu a kako bi se opet suđenje odgodilo i dovelo da konačne zastare.

Ovog puta nije bilo drugookrivljene Sande Cvitešić. Ona je podsjetimo, na optuženičkoj klupi zajedno s s bivšim čelnicima Karlovačke banke Mijom Bursiću i Dankom Seiterim, dok je poduzetnik Zdravko Pašalić izdvojen u novi postupak.

Podsjetimo, u ovom slučaju 24. lipnja nastupa zastara jer će se toga dana napuniti 20 godina od počinjenja djela. Tužiteljstvo bankare tereti da su poduzetniku Pašaliću (okrivljenom za poticanje na kazneno djelo) otpisali pola iznosa kredita te tako ustanovu oštetitili za gotovo 13,5 milijuna kuna.
Svi okrivljeni bankari već su bili osuđivani i odslužili su zatvorske kazne u sličnom predmetu, otpisu dijela duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Pisali smo o njemu kao donatoru predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ja pak pomilovala Seitera, Hanželova bivšeg zaposlenika. U aktualnom predmetu čudnim slijedom okolnosti optužnica podignuta 2011. nikada nije potvrđena na Županijskom sudu, gdje su smatrali da nema elemenata kaznenog djela, već je to učinio Vrhovni sud, koji je, po žalbi tužiteljstva, smatrao da ima. Raspravna sutkinja Elma Kaleb Mamić se našla u nezavidnoj situaciji – u četiri mjeseca mora donijeti presudu u slučaju koji se po ladicima premetao godinama. (kaportal.hr)