Aktualno Gastro Magazin

Krpice s graškom i mortadelom

Evo novog prijedloga za ukusan obrok. Ovaj put radio se o krpicama s graškom i mortadelom.

Potrebni sastojci za 4 porcije:
oštro brašno, 300 g
jaja, 3 komada
maslinovo ulje, 30-40 ml
sol, 1 žličica
tjestenina, 400 g krpice s jajima
grašak ili bob, 450 g smrznuti
mortadela, 120 g
menta, 6 listića svježa
luk, 1/2 glavice ljubičasti
pelati rajčice, 6 ocijeđene
mesni temeljac, 250 ml
maslac, 50 g
ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol

Upute po koracima:
U čistu zdjelu razbijemo jaja i umutimo ih.
Zatim na dasku za izradu tjestenine prosijemo brašno, u sredini brašna napravimo udubinu u koju izlijemo umućena jaja, posolimo i dodamo poprilici 30 ml ulja na ovu količinu sastojaka.
Sada prstima izmiješamo sastojke, povlačeći brašno polako prema sredini i kada je brašno upilo jaja sastojke nastavimo mijesiti dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Nakon desetak minuta intenzivnog miješanja od tijesta oblikujemo kuglu, umotamo ju u prozirnu kuhinjsku foliju i stavimo na stranu da odstoji još 15-20 min.
Nakon proteklog vremena tijesto izvadimo iz folije, dasku pobrašnimo i na dasci izvaljamo tijesto debljine poprilici 2 mm. Razvaljano tijesto sada narežemo na kvadratiće širine školskog ravnala. Ovako pripremljene krpice pokrijemo krpom i ostavimo pokrivene da se suše preko noći.
Nakon proteklog vremena zagrijemo vodu za tjesteninu. Za to vrijeme nasjeckamo ljubičasti luk i listiće mente, a mortadellu nasjeckamo na kockice.
Sada u ugrijanu tavu iznad vatre ulijemo maslinovo ulje, na njega stavimo sjeckani luk, posolimo ga i pržimo na srednje jakoj vatri.
Zatim na omekšali luk dodamo ocijeđenu pelati rajčicu i malo ju izgnječimo. Odmah zatim rajčice podlijemo juhom i dalje kuhamo dok juha na pola ne ispari.
Sada u tavu dodamo grašak, sastojke još malo posolimo, a u lonac s vrelom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo dok ne omekša.
Kada je tjestenina skoro kuhana, u tavu s graškom i rajčicom dodamo narezanu mortadellu, začinimo svježom sjeckanom mentom i promiješamo.
Kuhane krpice sada vadimo iz vrele vode, ocijedimo ih i stavljamo preko povrća i mortadelle. Preko tjestenine stavimo na kockice narezan maslac i sastojke nježno promiješamo.
Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti. Dobar tek! (finirecepti.net.hr)