U 10 godina u Karlovačkoj županiji proglašeno 30 elementarnih nepogoda – pogađali ju led, tuča, snijeg, ali najviše poplava

Čak 30 elementarnih nepogoda proglašeno je u Karlovačkoj županiji u proteklih 10 godina. Pogađali su je led, tuča, snijeg, a najčešće poplave i za sobom ostavljale štete od desetaka tisuća do desetaka milijuna kuna.

Pokazuju to podaci iz Procjene rizika od velikih nesreća, što će se u petak naći pred županijskim vijećnicima, a u kojoj su kronološki, od 2010., navedeni događaji proglašeni elementarnom nepogodom.
Tuča je tako te godine poharala Vojnić i Draganić, dvije kasnije snijeg Plaški i Saborsko, u veljači 2014. led je “okovao” Ogulin, Tounj, Saborsko, Josipdol, Plaški, a samo tjedan poslije poplavljeni su bili Karlovac, Vojnić i Lasinja. Sedam mjeseci kasnije Karlovac je pogodila još gora poplava, a nije poštedjela ni Barilović, dok je u Ozlju bio odron zemljišta. Karlovac je 2015. imao i odrone i poplave, a poplava je bila i u Plaškom. Godinu poslije mraz je stigao u Vojnić, Krnjak, Barilović i Cetingrad, dok se 2017. Ogulin dvaput našao na udaru tuče, a nije poštedjela ni Slunj, Plaški, Generalski Stol, Barilović i Cetingrad. 2017., pak, poplava je stigla ponovo, ovaj put u Ogulin.

U tim elementarnim nepogodama procijenjena je ukupna šteta veća od 200 milijuna kuna: uvjerljivo najveća bila je od poplave u Karlovcu 15.09.2014., čak 65,6 milijuna kuna. Pomoć od države tada je bila 0 kuna, kao u još 17 proglašenih elementarnih nepogoda. U preostalih 12 kretala se od 204 kune, koliko je stiglo 2014. u Saborsko za štetu od leda, do 801.531 kunu, koliko je Karlovac dobio za poplavu iste godine. (kaportal.hr)

Facebook Comments