Aktualno Županija

U nikad dužoj sezoni grijanja Gradska toplana čak i smanjila potrošnju energenata – u pripremi je obnova toplovoda, “rezanja radijatora” više nema

U nikad dužoj sezoni grijanja kad su kotlovi Gradske toplane bili upaljeni do 20. svibnja, ova je gradska tvrtka čak uspjela smanjiti potrošnju energenata i to sa otprilike četiri posto. Ovo je, naime, danas rekao direktor Hrvoje Klobučar koji je rezimirao proteklu sezonu grijanja te najavio što će se raditi u narednom periodu.

– Proteklu sezonu grijanja obilježila je i kontinuirana isporuka energije, bez duljih prekida. Bilo je i manje intervencija na mreži, njih ukupno 89, rekao je Klobučar te dodao kako su automatizacijom unaprijedili sustav napajanja vodom koji i sprječava tlačne udare na mrežu.

– Postotak isporuke usluge je visokih 99,63 posto, bilo je i manje iskopa što desetak posto manje nego sezonu ranije. Mi pružamo uslugu od početka do kraja, od proizvodnje u ovom postrojenju do radijatora. Moram pohvaliti građane jer se puno radi na projektima energetske učinkovitosti, zgrade se obnavljaju što je najbitnije od svega jer osim što će bitno past računi za grijanje, otprilike oko pola na godišnjoj razini, to je i ugoda u stanovima jer je temperatura vanjskih i unutarnjih zidova ista pa je ugodnije za život. To je i strateški cilj da do 2050. sve zgrade i obiteljske kuće morat će biti energetski obnovljene, rekao je Klobučar.
Oko 22 kilometra toplovodne mreže u prosjeku stare 30 godina vapi za obnovom, a u Gradskoj toplani puno polažu u ITU mjeru kojim bi se konačno mreža obnovila a građani dobili još kvalitetniju uslugu. Grad Karlovac ide u ITU mjeru, prepoznali su veličinu našeg vrelovoda i to trećeg u Hrvatskoj i uvršteni smo u sufinanciranje projekta teškog deset milijuna eura. Klobučar napominje da je to mahom zamjena cijevi, oko 90 posto i upravo se radi studija izvodljivosti, a uskoro će se raditi i projektno – tehnička dokumentacija. U roku od četiri godine tako bi Karlovac trebao imati obnovljenu većinu vrelovoda.
Računi za grijanje i dalje su za Karlovčane možda i ponajveći režijski trošak, no Gradska toplana nema većih problema s naplatom. Direktor Klobučar navodi da uvijek postoji jedan dio građana koji se s time muče, no naplata je u zadnjih pet godina puno bolja nego prije. Zanimljivo u tom periodu nije bilo ni novih neovlaštenih isključenja iz sustava, odnosno “rezanja radijatora”.

– Ljudi su shvatili da postoji procedura i mi im za bilo kakva pitanja stojima na raspolaganju i rado ćemo im pomoći. Nije problem velikog računa sam po sebi od nerazumnog izračuna, već jer zgrada nije optimizirana. Tri četvrtine zgrada koristi razdjelnike, manje kalorimetre i ako su zgrade takve, specifične, rubni stanovi bi mogli imati problema i veće račune, zaključio je Klobučar. (kaportal.hr)