Aktualno Županija

Kaos u školskom kalendaru, nitko ne zna kad će na praznike – za jednu verziju se odlučila samo Karlovačka županija?

Hoće li zvono za početak praznika od sljedećeg rujna svim školama zvoniti u isto vrijeme – još se ne zna. Ministarstvo je ponudilo četiri varijante, a škole, odnosno njihovi osnivači, odabiru sami kako će raditi. S dugog toplog ljeta učenici će se u cijeloj Hrvatskoj vratiti tjedan dana kasnije. To je već odlučeno, a o ostatku praznika odlučit će same škole.

“I to je ono što i u većini država na koje se mi želimo ugledati je tako. Znači da se i o praznicima odlučuje, da je to dio autonomije i ovo je sada prva godina da mi to uvodimo, a sve one koji neće donijeti odluke radit će po standardnom kalendaru”, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Standardni kalendar

Tako će se po standardnom kalendaru raditi u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zimi će učenici ondje imati više od tri tjedna, a na proljeće deset dana odmora – uključujući Veliki petak i tjedan nakon Uskrsa. Škola će završiti 12. lipnja, s tim da je dan prije također praznik – Tijelovo.

Roditelji u cijeloj Hrvatskoj pitaju, a tko je nas o tome pitao?

“Trenutno me još nitko ništa nije pitao zato što su odlučujući roditeljski sastanci počinju sredinom 6. mjeseca, pa nisam informirana”, kazala je Borka.

“Niko nas nije kontaktirao i pitao za naše mišljenje, znači moramo se pokorit nečemu šta neko gore odluči”, rekao je Ante.

Drugi prijedlozi

Drugi prijedlog je poseban odmor krajem listopada, a kraći zimski i uskrsni praznici, dok su u trećoj varijanti jesenski i zimski praznici dominantni, dok su u drugom polugodištu neradni samo Veliki četvrtak i Veliki petak – jedini odmor učenika prije ljeta.

Četvrta pak varijanta predviđa isto toliko manjih odmora i to – uračunamo li i vikende, odnosno blagdane – od 25. listopada do 4. studenog, što bi bio jesenski odmor.

Prvi dio zimskog odmora počinjao bi 20. prosinca, a trajao do 7. siječnja, a na odmor bi se – na još devet dana odlazilo 20. veljače, a vraćalo 2. ožujka. Proljetni bi praznici trajali svega pet dana. Od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka.

Za sad se za tu verziju, neslužbeno odlučila samo Karlovačka županija, no i oni poput ostalih čekaju ponedjeljak kako bi donijeli konačnu odluku.

“Ono što sad slijedi jesu konzultacije između nas, osnivača, dakle, osnivača u splitsko-dalmatinskoj županiji. Kada ćemo izići prema uredu državne uprave i propisati kalendar”, rekao je pročelnik za prosvjetu Splitsko dalmatinske županije, Tomislav Đonlić.

Veća autonomija škola

Četvrta verzija školskog kalendara jedina je uz prvu, uobičajenu, zaintrigirala ravnatelje, a 14 škola eksperimentalnog programa već je ove godine imalo neku verziju takvog modela.

Znači li veća autonomija škola i veću slobodu? Ravnatelji tvrde – ne! Prije će biti veći kaos.

“Meni se čini da baš i nismo u potpunosti spremni na to, da ima čak četiri modela i četiri mogućnosti različitih praznika, ali ono što je bilo do sad dobro da su se županije mogle odlučiti oko datuma početka nastavne godine što sada u stvari nije slučaj”, kazala je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Suzana Hitrec.

Kampanjsko učenje, preselilo se očito i na kampanjsko odlučivanje. Rok za odluku je za četiri dana, a škole u čak 13 županija još ne znaju hoće li na neki odmor ići već u listopadu ili ne. (kaportal.hr)