Aktualno Županija

Županija mijenja Prostorni plan kako bi Grad Karlovac mogao istraživati i koristiti geotermalne izvore

PROJEKT GEOTERMIKA

– S projektom Geotermike smo odradili sve proceduralne i formalne aktivnosti i spremni smo prijaviti se na natječaj Agencije za ugljikovodike, ali da bismo danas-sutra tu toplu vodu mogli dovesti u grad, Karlovačka županija to u svom Prostornom planu treba predvidjeti, regulirati. Taj postupak bi trebao krenuti u rujnu tako da smo svi u ritmu, usklađeni smo, kazao je gradonačelnik Damir Mandić nakon današnjeg zajedničkog kolegija Županije i Grada.

Osim o geotermalnim izvorima, od Županije Grad očekuje pomoć i iskustva pri realizaciji Poslovne zone Gornje Mekušje kako bi – a predstoji joj komunalno opremanje – buduća zona čim prije mogla zaživjeti. Iz županijskog Razvojnog fonda Gradu će stići 180.000 kuna za novi vrtić u Grabriku, a razgovaralo se i o velikim projektima HŽ-a i HC-a u Karlovcu, za koje je, po Mandićevim riječima, nužna komunikacija gradske, županijske i državne razine.

Županija i Grad u Karlovcu zajedno rade i na mnogim drugim projektima, njih stotinjak, od lokalnih do onih nacionalnih poput sustava obrane od poplava, a iako je za ovaj potonji ritam poprilično “nabijen”, po najavama župana Damira Jelića, bit će i dodatno intenziviran. Za pretvaranje Oružane u Centar izvrsnosti, pak, Karlovačka županija, Grad i Veleučilište su svoj dio vezan uz dokumentaciju odradili, čeka se Primorsko-goranska županija.
– Naša dokumentacija je još od ranog proljeća gotova. Za dva kata, strojarstvo i elektrotehniku, mi smo u potpunosti spremni. Za potkrovlje, koje će Grad i Županija dodijeliti Veleučilištu, isto nema problema. Problem nam je prizemlje, zbog centra izvrsnosti za turizam i ugostiteljstvo jer nam je partner Primorsko-goranska županija i ne možemo bez njihove dokumentacije predati. Oni pomiču rokove, kod njih je malo zapelo, ali trudimo se to zajednički odraditi. To je vrlo značajan projekt jer usmjerava mlade ljude da ne idu na Zavod za zapošljavanje, nego kroz struke u kojima smo jaki – industrija i turizam – mogu ostvariti danas-sutra posao u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, rekao je Jelić.

Napomenuo je i da se za rođendan Karlovca očekuje građevinska dozvola za budući studentski centar, koji će biti kandidiran za novac iz EU fondova. Natječaj bi trebao biti objavljen na jesen. (kaportal.hr)