Aktualno OG sada Ogulin

Festival Tradicije u Plaščanskoj dolini

“Dragi ljubitelji prirode, staro-slavenskog znanja i iskrene povezanosti sa zemljinim ciklusima, pozivamo vas da s nama obilježite i proslavite skoro pa zaboravljen dan kada se slavi ljetni solsticij, kada se pale krijesovi, i kada se slavi boginja vode – Kupalo, božanstvo uroda , obilja i veselja”- stoji u pozivu koji je našim čitateljima uputila Isidora Ralić iz plašćanske Udruge “Slobodna škola”.

Susret će se odviti na prostoru Plaščanske doline , točnije na imanju zaseoka Kesići, Latin ( Kuća za odmor Sara ), od 20.06.2019 – 23.06.2019, s obzirom da se na području Plaščanske doline nalaze brojni izvori pitke vode, čak 60 izvora. Posjetit će Jezero Sinjac i Vrelo Dretulje.

U slavenskoj mitologiji, Kupalo je povezana sa slavljenjem ljetnih solsticija.
U narodu su izrađivali i lutku (nazivanu Kupalo) od slame ili drveta, odjevenu u žensku odjeću koja je u svečanoj povorci donošena do rijeke i bacana u vodu ili u vatru. U tom običaju važnu ulogu ima kupanje, skakanje preko krijesa, pletenje ivanjskog cvijeća i bacanje cvijeća u vodu. Vjerovalo se da je ovo jedina noć u godini u kojoj paprat cvijeta i da taj cvijet ima magičnu moć. On tada može uništiti negativne energije, podariti uspjeh ili veliko bogatstvo.

Ove će se godine podsjetiti vlastitih korijena , te će prikladnim slavljem pozdraviti prirodu, Sunce, biljke , vatru i vodu!

Posjetitelji će im se moći pridružiti u izradi cvjetnih vjenaca, darivanju biljaka vodi, te preskakivanju preko krijesa u znak pročišćenja.

U sklopu događanja, omogućit će :
1. Edukaciju o biljkama koje rastu na području Plaščanske doline
2. Kreativne radionice za djecu u prirodi
3. Sajam rukotvorina, lokalnih proizvoda i sirovih slastica
4. Slavenske Bereginie – gimnastička praksa za žene
5. Čitanje ljubavne proze autora Dražena Markotića uz zvuke duduke
6.Predavanje o tradicijskim običajima Poljičke Republike, te o tradicijskim glazbalima Hrvatske, Goran Mikas.

Rezervacije i prijave su obavezne, kao i uplata depozita, čime osiguravate svoje mjesto. Možete ih  slati putem e-maila : [email protected], te primati ostale informacije i detalje vezane za participaciju , smještaj, te radionice unutar događanja.

Na imanju imaju  prostor za 35 osoba, kuća za odmor za 8 osoba, appartman za 5 osoba, te dvokrevetne sobe.
Mogućnost kampiranja također postoji. Participacija za odrasle iznosi 880, a za djecu iznosi 500 kuna.

Participativni iznos uključuje smještaj na imanju, hranu i navedene sadržaje.

Razmjene ili donacije sjemena povrtnica, bobičastog voća, cvijeća ili aromatičnih biljaka su dobro došle.

Festival Tradicije u Plaščanskoj dolini autorsko je djelo Isidore Ralić.