Aktualno OG sada Ogulin

JUMICAR – društvena ili privatna korist?

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu nedavno je bila domaćin Prvoj osnovnoj školi, a razlog posjeta bilo je sudjelovanje u Programu prometne kulture za najmlađe.
Iako se stvara dojam da je ovo koordinirana akcija svih žurnih službi i da se provodi na nacionalnoj razini, OGportal doznaje da ju provodi udruga JUMICAR, a analizu  sadržaja i učinkovitosti PREVENTIVNOG PROGRAMA O SIGURNOSTI U CESTOVNOM PROMETU  provela je  mr.sc. Tatjana Čumpek, prof. i to nakon praćenja programa u OŠ Švarča, Karlovac. Ona, među ostalim, navodi:
Segment civilnog društva koji ima zadaću oblikovanja i promicanja pojedinih interesa i aktivnosti građana u stalnom je porastu u Republici Hrvatskoj. Stoga je dobro da institucije podržavaju edukativne programe namijenjene školama – poput programa JUMICAR-a. Naravno, neophodna je prethodna konzultacija s pedagozima, usklađivanje s nastavnim sadržajima te koordinacija s već postojećim sličnim aktivnostima.
Također, kod programa koji koriste atribut „nacionalni“ neophodan je kontinuirani stručni nadzor tijela sustava državne uprave zaduženih za pojedini resor.
Program prometne kulture koji je ponudila udruga građana JUMICAR za svaku je pohvalu, kao i niz korisnih programa iz djelokruga rada udruga građana. Uključivanje građana u aktivnosti poticanja odgovornog i samozaštitnog ponašanja poželjno je na svim razinama i u svim segmentima svakodnevnog života.
U programu JUMICAR-a evidentno je da je pilot projekt naišao na primarno odobravanje nadležnih institucija kao poželjan edukativni program, međutim prerastajući u nacionalni program neophodno je jasno definirati i planirati sadržaj edukacije svih uključenih aktera (preventiva PU, HCK, HCR, HVZ). Program koji nosi naziv „nacionalni“ treba biti prisutan u svim županijama i gradovima – dakle nacionalno. Sadržaj treba prilagoditi dobnim skupinama učenika te ga uskladiti sa predstavnicima stručnih službi čije se sudjelovanje očekuje kao dio programa JUMICAR-a.
Iako učenici OŠ nisu sudionici u prometu u svojstvu vozača, upravo na ovom sadržaju je naglasak praktičnog dijela programa. Činjenica da je vožnja malih električnih automobila učenicima najzanimljiviji dio programa, ne smije umanjiti primarni cilj – a to je osposobiti učenike za sigurno kretanje u svojstvu pješaka ili biciklista. Dakle, učenici te dobi uglavnom su pješaci i biciklisti pa praktičan dio poligona treba prilagoditi poznavanju kretanja pješaka i biciklista, odnosno, poznavanju vertikalne i horizontalne signalizacije s naglaskom na svladavanje tehnike vožnje bicikla.
Druga je zamjerka što program koincidira s postojećim aktivnostima prevencije – sigurnosti prometa na cestama, koji kontinuirano provode prometni policajci policijskih uprava. Time smo već postojeće aktivnosti prevencije duplicirali pa nepotrebno iscrpljujemo policijske službenike koji u navedenom programu sudjeluju kao statisti na školskom igralištu.
Uključivanje drugih udruga i institucija zahtijeva razrađene programe i sadržaje edukacije. U OŠ Švarča sudjelovali su i HCR te GD CK Karlovac. Nejasno je koja su znanja prenesena uzrastu III i IV razreda jer svaka institucija ima svoj samostalan program.
Također su nejasni razlozi pozivanja djelatnika Zavoda za hitnu medicinu ili profesionalnih vatrogasaca – osim što ih se koristi za atraktivnost programa. Odmakom od programa prometne kulture i obuhvaćanje djelovanja drugih žurnih službi dolazi do preklapanja s programom prevencije DUZS-a koji se provodi po svim županijama – dakle nacionalno.
Ukoliko se nastavi proširivanje prvobitnog Programa prometne kulture sadržajima drugih institucija i udruga, izlažemo se opravdanim zamjerkama da se radi o potpuno nekoordiniranom sustavu aktivnosti i edukacije koje se već provode u sklopu redovnih aktivnosti udruga i institucija (što su nam komentirali ravnatelji OŠ).
Iako često, ovakvu nekoordiniranost sustava, opravdavamo činjenicom da se ipak radi o korisnim aktivnostima, treba uzeti u obzir sve veću opterećenost učenika vannastavnim aktivnostima. Stoga svaka edukacija mora biti po načelima pedagoške struke, sadržaji pripremljeni u suradnji pedagoga i stručnjaka po područjima uz obaveznu evaluaciju po izvođenju programa.
Jedino na taj način program će polučiti pozitivne rezultate i može postati „nacionalnim“. Prezenteri JUMICAR-a koje smo zatekli kao i način izvođenja programa prihvatljivi su u slobodno vrijeme učenika, vikendom i na gradskim igralištima, te uz poziv volonterima udruga građana koje se žele predstaviti učenicima“- navodi Tatjana Čumpek, koja je o svemu obavijestila nadležne za prevenciju u MUP-u, HVZ-u, HCR-u i DUZS-u.

Dijeleći ovo razmišljanje kao i slijedeći pitanja koja se iz cijele priče nameću , OGportal je odlučio potražiti objašnjenja od subjekata koji su u to uključeni ili na neki način sudjeluju.  Zanimalo nas je koliko je to nacionalni projekt državnih institucija, a koliko privatni, da li je to nacionalni program i koja institucija iza toga stoji. Željeli smo znati i u kojoj je mjeri u skladu sa pedagoškim standardima i da li je ovaj projekt dio nacionalnog programa prometne kulture koji već godinama provodi MUP ili je ovo neka sasvim druga priča. Zanimalo nas je i financijski aspekt s obzirom na činjenicu da se u pokrivanju dijela troškova ove aktivnosti pojavljuju neke škole, gradovi, županije (po kojoj osnovi?), ali i sami roditelji koji na licu mjesta mogu kupiti fotografije svojih mališana te isto tako kupiti svjedodžbe -potvrde o sudjelovanju u ovoj edukaciji.

Prvi odgovor stigao je iz Hrvatske vatrogasne zajednice. U njemu stoji:

“Hrvatska vatrogasna zajednica podržava projekt u smislu pristupa i podrške zacrtanih ciljeva projekta, te je odobrila direktne kontakte s vatrogasnim organizacijama u cilju njihove provedbe (vatrogasne organizacije same odlučuju da li će i kako sudjelovati u projektu). Hrvatska vatrogasna zajednica nema nikakvih troškova u provedbi.”

 

Iz Karlovačke županije nam odgovaraju:

“Program prometne kulture za najmlađe provodi se kao oblik edukacije o sigurnosti u cestovnom prometu za druge razrede osnovnih škola. U 2018. godini na području Karlovačke županije u Program je uključeno 395 djece iz 8 osnovnih i 19 područnih škola.

OŠ Vladimir Nazor, Duga Resa (škola domaćin)

OŠ Ivana Gorana Kovačića, D. Resa

OŠ Slave Raškaj, Ozalj (škola domaćin)

OŠ Ivan Brlić Mažuranić, Ogulin (škola domaćin)

OŠ Vojnić (škola domaćin)

OŠ Katarine Zrinski, Krnjak

OŠ Žakanje (škola domaćin)

OŠ Natretić

Iz proračuna Županije za potrebe provođenja Programa osigurana su sredstva u iznosu od 10.000 kuna.”

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja o svemu kaže:

“Temeljem Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018., udruga Preventivni programi o sigurnosti u cestovnom prometu godini sufinancirana je u 2018. u iznosu od 50.000,00 kn za projekt Program prometne kulture za najmlađe.Projekt obuhvaća provedbu preventivnih aktivnosti na unaprijeđivanju prometne kulture i sigurnosti u prometu djece i mladih, točnije predavanja i praktične vježbe na poligonu postavljenom na školsko igralište te dio prve pomoći i vatrogasne radionica koje se provode usporedno s prometnim poligonom. U teorijskom dijelu posebno educirani predavači pod nadzorom stručnih suradnika obučavaju polaznike o prometnoj kulturi i pravilima putem multimedijskog prikaza stvarnih situacija i rizika u prometu.”

 

Anđelka Salopek iz Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić poslala nam je odgovor u kojem navodi:
Program prometne kulture za najmlađe preventivna je aktivnost kojoj je glavni cilj razvijanje dječje svijesti o opasnostima cestovnog prometa. Iskustvo milijuna djece diljem Europe potvrđuje originalnost i jedinstvenost ovakvog načina edukacije.

U Republici Hrvatskoj Program se provodi uz suglasnost i potporu MUP-a RH, MZO-a RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji sa Službom za prevenciju Ravnateljstva policije, Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Edukacija je besplatna za sve polaznike, a ako roditelji i djeca žele imati uspomenu s dana obuke s fotografijom svog djeteta, tu uslugu roditelji plaćaju 30 kn, budući da ista nije financirana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i drugih fondova.

OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin u svom Proračunu  ima osigurana financijska sredstva u iznosu 2.000,00 kn za realizaciju ovog programa.

Program su podržali gradonačelnik Dalibor Domitrović kao i njegovi zamjenici te je ispred Grada Ogulina zamjenica Ivana Salopek Šumonja prisustvovala ovom programu i uručila je učenicima diplome.

Iako smo upit svima poslali još 28. svibnja, odgovore iz MUP-a i Hrvatskog Crvenog križa još uvijek čekamo.