Stranački podobnici redovito se “uhljebljuju” kao porotnici karlovačkog Općinskog suda – dvojici HDZ-ovaca ovog puta nije uspjelo

O imenovanju sudaca porotnika koji su ujedno i članovi političkih stranaka pisao je nedavno Telegram gdje se u članku Drage Hedla navodi da su sudska vijeća diljem zemlje postale “mjesto uhljebljivanja stranačkih kadrova, njihovih ”trećih ešalona”, manje važnih članova kojima se političke stranke ipak nekako žele odužiti”.

KAportal pak donosi priču o dvojici HDZ-ovaca iz Slunja kojem je po istom obrascu malo falilo d postanu suci porotnici Općinskog suda u Karlovcu. Naime, na malo poznatu a izgleda od vladajućih i vješto izbjegavanu zakonsku odredbu da je nespojivo da stranački ljudi budu članovi sudskih vijeća upozorili su oporbeni vijećnici, prvo Goran Glavurtić iz Živog zida, pa potom i Marinko Marinović iz Mosta. Naime, Glavurtić je upozorio da je među pet predloženih porotnika Matija Katić, inače istaknuti HDZ-ovac u gradu Slunju, a isto to su potom ustvrdili Mostovci za drugog slunjskog HDZ-ovca Ivana Obajdina. Na sugestiju vijećnika točka o njihovom imenovanju skinuta je s dnevnog reda Županijske skupštine jer je zakonski nespojivo da i ovu funkciju vrše stranački ljudi. Isto tako niti političke stranke ne smiju suce porotnike predlagati što se izgleda i ovdje dogodilo.

Kako nam je rekao vijećnik Zlatibor Tomas iz Mosta, zanimljivo je međutim da je ta odluka prije dolaska na odlučivanje u Županijsku skupštinu prošla čak tri “filtera”, od Gradskog vijeća Slunja, predsjednice Općinskog suda u Karlovcu te odbora za izbor i imenovanje Županijske skupštine, ali i to da je kandidat za porotnika potpisao izjavu da nema zapreka da bude biran za suca porotnika.

Još je zanimljivije da je i njegov prethodnik umjesto kojeg je Obajdin trebao doći na mjesto suca porotnika bio čovjek iz stranke, dakako HDZ-a. Da je predloženi kandidat član stranke priznao je i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a pa je ova odluka skinuta s dnevnog reda. No zaključak je da se ovakve stvari više ne mogu gurati pred skupštinare na “mala vrata”, odnosno da i službe to moraju provjeriti.
– Jedan kolega nas je upozorio na ovo i naravno da Županijska skupština ne može donijeti odluku koja nije legalna. No problem je uopće naći ljude na ovakve funkcije jer nema naknade ili je vrlo mala. Ovo je bila dobra volja nas i Slunja ali napravili smo grešku i ja se ispričavam, priznao je Tomislav Magdić, HDZ-ov vijećnik iz Slunja. (kaportal.hr)

Facebook Comments