Aktualno OG sada Ogulin

Besplatni udžbenici za sve ogulinske osnovnoškolce

Iako ova školska godina još nije završila, stižu nam dobre vijesti već i za iduću. Naime, sukladno Zakonu o udžbenicima iduću će školsku godinu naši osnovnoškolci besplatno dobiti sve udžbenike jer su sredstva za njihovu nabavu osigurana u Državnom proračunu.
I Grad Ogulin, bez obzira što nije osnivač škola, vodi računa o svojim školarcima. U Proračunu su osigurana financijska sredstva za nabavu udžbenika, a obzirom da će učenici dobiti udžbenike od Ministarstva, zamjenik gradonačelnika, Daniel Vukelja potvrdio nam je da će Grad osiguranim sredstvima kupiti radne bilježnice.

Već proračunom koji nije donesem prošle godine mi smo planirali financirati udžbenike za prva 4 razreda osnovne škole, međutim kako je država odlučila financirati sve udžbenika iz državnog proračuna, za sve razrede osnovne škole, mi smo odlučili u tom slučaju preusmjeriti sredstva za radne bilježnice, dakle, grad će financirati radne bilježnice za svih osam razreda u obje osnovne škole.” – kaže Vukelja

Prema izračunu, udžbenici za 1. razred osnovne škole koštaju oko 600,00 kn, dok cijena udžbeničkog kompleta za 8. razred iznosi oko 1400,00kn. Lako je zaključiti da će besplatni udžbenici biti prava olakšica roditeljima koji će svojim školarcima morati kupiti samo likovne mape, kutije za tehničku kulturu i atlase.
Svkako valja naglasiti da će dobivene udžbenike na kraju školske godine trebati vratiti školama, a prema napucima ministarstva, za oštećene udžbenike koji se neće moći koristiti, roditelji će morati platiti 50 posto od nabavne cijene.

Oni roditelji koji ne žele da na ovaj način njihovo dijete dobije udžbenike u školi, mogu ih sami kupiti u bilo kojoj knjižari i to prema popisu udžbenika za 2019./2020. školsku godinu koji će biti objavljen na web stranicama škola do kraja lipnja ove godine.

Pozitivan je ovo primjer koji dokazuje da se uviđanjem potreba građana i suradnjom institucija, može učiniti jako puno. Sigurni smo da su svi ogulinski učenici i roditelji zadovoljni ovim lijepim vijestima koje dolaze iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Ogulina. (radio-ogulin.hr)