Aktualno Županija

Zid “vruća tema” Gradskog vijeća – zašto Hanžel tvrdi da su mu lagali, je li zemljište davno poklonjeno, tko je kome i što obećao?

Zid na Korani, ili, kako je to nazvao SDP-ov vijećnik Dubravko Golubić “afera zid na Korani” najspominjanija je tema današnjeg aktualca, zbog koje je Golubić pozvao i DORH da provjeri ima li elemenata kaznenog djela, gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) se složio da ima netko tko bi sve to mogao provjeriti, a nezavisni Davor Petračić otkrio da je Grad 1998. tadašnjoj Korani d.d. poklonio zemljište na kojem je bio Hotel Korana iako za to, po njemu, nema pravne osnove, te objasnio zašto misli da je građevinska dozvola za hotel proglašena tajnom.

Golubić je ustvrdio, a s tim se složio i Čedomir Tatalović (Živi zid), da ne bi Grad, što je Mandić ponudio prošli tjedan, trebao izdvajati 440.000 kuna za provođenje arhitektonsko-urbanističkog natječaja, no Mandić je ostao pri tome, napomenuvši kako je to mogućnost o kojoj će odlučiti Gradsko vijeće.

A Golubić je sve “zakotrljao” pitanjem gradonačelniku je li on vlasniku Lana Commerca obećao gradnju hotela bez arhitektonskog natječaja.
– U razgovoru za TV kuću g. Hanžel, koji je veliki donator HDZ-a i Predsjednice, rekao je kako mu je župan rekao da može graditi zid unutar svoje parcele, a HDZ obećao da će moći hotel biti drugačiji od starog projekta. Niz teških riječi je izneseno, citiram, da lažete, da ste mijenjali njegov zahtjev za građevinsku dozvolu, da je bio lud kad je HDZ-u donirao novce. Jelić je već demantirao da je dao ikakva obećanja; da li ste onda Vi ispred HDZ-a obećali gradnju hotela bez arhitektonskog natječaja, pitao je Golubić.
Mandić je, odgovarajući mu, ponovio ono što je i ranije izjavljivao- obećanja nije bilo.

– Ni u jednom tenutku kao gradonačelnik niti itko iz Gradske uprave nikome ništa nije obećavao. Obveza Grada Karlovca i mene osobno je čuvati zakonitost i procedure. Mi smo se toga držali; govorim u svoje i ime svih koji u tome na razini Gradske uprave sudjelovali. Što se tiče zida – onako kako je iskomuciran u javnosti nije moguće graditi jer nije sukladan GUP-u i zakonu. To je od početka jasan stav i mene osobno i gradske uprave, izjavio je Mandić.

Novi – stari projekt

Golubić je ponovio kako je Hanžel javno rekao kako mu je karlovački HDZ obećao da će moći graditi hotel drugačiji od starog projekta, da je to najprije demantirao župan Jelić, sada Mandić i onda je ili riječ o laži ili mu je to netko s ove strane obećao. A naši zakoni propisuju da se ne smiju obećavati povlastice i protuusluge pri prikupljanju donacija za financiranje izborne promidžbe, za što su kazne od 50 do 500.000 kuna za stranku i 10 do 20.’000 za ovlaštenu osobu, kao i da je trgovanje političkim utjecajem kazneno djelo za koje je kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

– Sad vi razmislite, ja bih tužio Hanžela da ga demantirate. Ovo je stvarno za zamisliti se, a i Državno odvjetništvo moglo bi po službenoj dužnosti malo ispitati ove izjave koje su bile na TV-u. Obećanje da će se zanemariti čl. 159 GUP-a, kako je Hanžel rekao da mu je obećano, odnosno, da će hotel moći graditi drugačije od starog projekta, po meni, je kažnjivo po ova dva članka, a sve je rečeno u kameru RTL, naglasio je Golubić.

Mandić je rekao da je prostor na Korani, od Rakovca do Hotela Srakovčić, razvojni potencijal i biser Karlovca, o kojem svi moraju razmišljati “u kategorijama zaštite te ljepote i elementa razvoja”, te ponovio da od svih očekuje rad sukladan pozitivnim propisima.

Mandić: Ništa nisam obećao

– Nemam razloga ne vjerovati što je župan, bivši gradonačelnik, izjavio s ove govornice na Županijskoj skupštini. Vaše sumnje koje izričite, ako su neke opravdane, slažem se da postoji onaj tko bi barem trebao provjeriti. Ni u jednom trenutku osobno nikome ništa nisam obećao, a pogotovo trgovao političkim utjecajem ili svojom ulogom u društvu, izjavio je Mandić.

Petračić je, pak, ustvrdio, pokazavši i sporazum iz ’98, po kojem Grad poklanja Korani d.d. zemljište na kojem je bio tadašnji hotel. Na sporazumu nema datuma, na ovjeri javnog bilježnika je naveden 29. rujan 1998., a 23. rujna podnesen zahtjev Općinskom sudu da se pravo vlasništva s Grada prenese na tu tvrtku.
– Nije poznato da li je odluku donijelo Gradsko vijeće, ali sam informiran da nije do kraja realiziran članak da se potraživanja riješe posebnim ugovorom, nikad nije sklopljen. Vjerojatno mi ne možete odgovoriti, ali želim ukazati da je zemljiište 1,5 do 2 milijuna eura vrijednosti poklonjeno, a Grad ga kasnije u sudskom procesu, kad je Korana bila u stečaju nije potraživao ili je, ne znam. Smatram da je vlasništvo gradskog zemljišta pripalo hotelu, Korani d.d. bez pravnog osnova, pogotovo ako nije odluka Gradskog vijeća donesena. Provjerite i dajte pisano izvjeće što se desilo, kako bi možda Grad mogao to zemljište potraživati nazad. Nisam za to da se Hanželu onemogući gradnja, nego da mu se da pravo građanja; onda bi lakše rješavali sve ove dileme koje nam se sada kao bumerang vraćaju, napomenuo je Petračić.

“Nepismena dokumentacija”

Ustvrdio je i da je dokumentacija za građevinsku dozvolu bila proglašena tajnom jer je “napisana krajnje nepismeno i nevjerojatno”.

– Investitoru se daje dozvola, obnova cijelog hotela i u tome rekonstrukcija dilatacija A, ono što izgrađeno. Po obnovi 1. etape hotela, te dilatacije, ostalog dijela građevine zahtijeva ishođenje dopune dozvole za ostatak građenja za koje je potrebna izrada glavnog projekta. Ovdje je izdana dozvola za nešto što nije dostavljene glavni projekt i upućuje investitora da mora za ostatak u izradu glavnog porojekta i dostaviti građevinsku dozvolu. Zaključak: on ima samo dozvolu za ono što je napravio, pod upitnikom da li je to to. Čim je rušio, hotel morao je natječaj ići, zato je proglašeno tajnom, izdanaje dozvola za sve, a nisu dostavljeni projekti za sve. Vama se dogodio crni labud sa ovim zidom jer ste sve radili u pozadini, a ljudi su rekli: čekaj, došli su do dokumenta. Struka je upozoravala, ali ona nema snagu javnosti, kad javnost izađe plašite se da vam previše građane ne okrene leđa i ne dobijete izbore; to vas je pokrenulo da izbacite labuda i krenete drugim putem. Pitanje da li ćete u tome uspjeti jer ste daleko otišli, ocijenio je Petračić.

Mandić je odbacio mogućnost da su išta sakrivali, kazao da dozvola nije tajna ako ju Petračić ima, te zamolio da mu dostavi dokumentaciju o prepuštanju gradskog zemljišta Korani d.d. kako bi ju mogli proučiti. (kaportal.hr)