Aktualno Županija

Hanželu prvo obećano da će moći graditi bez natječaja, sad treba “poštovati proceduru” – gl. projektant: Ni meni se zid ne sviđa, ali nije protuzakonit!

Čak jedanaest projekata za novi hotel Korana predloženo je investitoru Nikoli Hanželu no deset ih je bilo odbijeno, a prihvaćen je onaj koji predviđa gradnju dva i pol metra i čak 195 metara dugog zida koji će opasati hotel u svrhu obrane od poplave. Ovo je, naime, rečeno na jučerašnjoj tribini u organizaciji Građanske inicijative “Spasimo Koranu”.

Knjižnica za mlade u Banjavčićevoj ulici bila je sinoć premala za sve zainteresirane koji su iz prve ruke došli čuti gdje je zapelo u komunikaciji investitora i Grada kao i je li se pokušala izbjeći procedura, tko je kome što obećao i na koncu tko je koga lagao i prevario. Pred građanima su se sučelili gradonačelnik Damir Mandić i glavni projektant Mario Furač kojeg je Mandić proglasio jednim od krivaca za cijelu situaciju i čak najavio podnošenje prijave jer je postupao protivno pravilima struke.

No niti nakon poduže rasprave građani još uvijek ne znaju hoće li zida na Korani biti ili neće. Dok gradonačelnik tvrdi da neće jer je protivan Generalnom urbanističkom planu, Furač kaže da je zahtjev povučen i da će se projekt prijaviti po drugoj osnovi. Naime, Lana Commerce će zatražiti građevinsku dozvolu za gradnju hotela s protupoplavnim zidom.
– Furač je protumačio da on može graditi zid po pravilniku o jednostavnim građevinama. Ne stoji da se Grad Karlovac prepao nečega. Mi smo ovu izjavu usporedili s prostornim planom i smatramo da se ona nije smjela potpisati. Prijavu početka građenja Grad nije dobio to garantiram. Gradske službe su trebale udariti pečat, ali mi to nismo dobili, tvrdi Mandić koji je prozvan da je znao za gradnju zida, pa se onda povukao kad je cijela situacija izašla u javnost. I dalje tvrdi da će Furača prijaviti jer je pokušao zaobići prostorni plan i jer je radio mimo struke.

– Procedura je ključna, zaključio je Mandić. (kaportal.hr)