Aktualno OG sada Ogulin

Aktivni na “Aktualcu”

Na početku današnjeg “Aktualca”  očekivane  odgovore na vijećnička pitanja nisu dobili Ljiljana Gračanin (SDP) , koja se zanimala u kojoj je fazi gradnja retencije,  te  Neven Vujnović (SDSS), koji je zatražio odgovor o stanju prometnica. Naime, ni Hrvatske vode, ni Županijska uprava za ceste, odgovore nisu dostavili.

Zlatko Mrvoš (SDP) upitao je u kojoj je fazi projekt izgradnje ogulinske obilaznice, a pootom je ponovno aktualizirao pitanje zatvaranje prometnice u ulici Ivana gorana Kovačića srijedom, što se u konačnici negativno odražava na poslovanje obrtnika u ovom dijelu grada.

Petra Milanović (SDP) zanimala se postoji li zainteresiranih za kupnju Bjelolasice, a doznalo se, iz odgovora gradonačenika Domitrovića da ima zainteresiranih, ali i  puno  nepoznanica u smislu imovinsko pravnih odnosa,

Zašto se “slatki kros” nije ove godine održao na stadionu NK Ogulin i tko je donio takvu odluku, te što je s asfaltiranjem ceste prema Bukovici, zanimalo je Hrvoja Magdića (HDZ).

Jurica Pribanić (SDP) zanimao se u kojoj je fazi projekt izmjere u k.o. Sveti Petar, te hoće li uskoro započeti obnova Molinarijevog mosta. Gradonačelnik Domitrović pojasnio  je kako, prema njegovim saznanjima, nisu osigurana dostatna sredstva za početak obnove, a izmjera u k.o. Sv. Petar će uskoro započeti.

Filip Šehović (SDP) pitao je  u kojoj je fazi uređenje i postavljanje ograde kod dječjeg igrališta u parku, na što je zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja odgovorila da je u tijeku prikupljanje ponuda za nabavu novih sprava, podloge, te ograde nakon čega će uslijediti obnova igrališta.

O uništenom  igralištu na Sabljacima upozorila je Zlata Kurelac (HDZ), a gradonačelnik je obećao svoj angažman iako vjeruje da se radi o privatnom vlasništvu, pa je samim time njegova moć ograničena.

Tomislav Lipošćak (HDZ) osvrnuo se na neuređena groblja, te problematiku odvoza smeća tijekom blagdana. Zatražio je da se ponovno pristupi praksi odvoza subotom, a ne tjedan nakon blagdana. Na to je prokuristica SKG-a Sanja Tomić pojasnila da se novom metodm ostvaruju nužne uštede. Poručila je kako redovito građane izvještavaju o promjenama termina, te da u prihvaćaju veće količine otpada. Gradonačelnik se složio kako su zaprimali pritužbe građana na stanje na gradskim grobljima kojem su kumovali loši vremenski uvjetu u svibnju, a ovih dana putem javnih radova zaposlit će se dodatni djlatnici koji će raditi na održavanju grobalja,

Momir Jakšić (SDP) upoznao je nazočne kako je riješeno pitanje stalnog zaposlenika u službi Misrovinskog osiguranja zahvaljujući naporima gradske uprave. Osvrnuo se na pisanje OGportala na temu radioaktivnog plina radona u ogulinskim školama. Mišljenja je da se grad treba uključiti u ovu problematiku, a ponovno je upozorio na postavljene stanice baznih operatera koje se nalaze preblizu stambenih objekata što zabrinjava građane. Traži da gradonačelnik zatraži odgovore od mjerodavnih po ovom pitanju. Gradonačelnik je potvrdio da će ured Mirovinskog osiguranja u Ogulinu napokon dobiti djelatnika, a dao je obećanje da će se angažirati po ostalim pitanjima.

Ivicu Porubića (HDZ) je zanimalo kako stojimo po pitanju održavanja i sanacije prometnica na ogulinskom području, točnije na području Žegara i Podvrha, a gradonačelnik je ponovio da radovi stoje zbog već poznatog problema koji je nastao sa trvtkom Rudar d.o.o. koja nije izvršila ugovorne obveze, a druge tvrtke u okruženju nema. Porubić je uzvratio pitanjem da li postoji mogućnost penalizacije izvođača, a Domitorvić je uzvratio kako nije bilo zadužnice.

Nikola Požega (SDP)  je pitao da li postoje vidljivi rezlutati odvojenog prikupljanja otpada, a zanimalo ga je postoji li mogućnost otvranja redovitih autobusnih linija prema Rijeci, Zagrebu ili Splitu. Gradonačelink je reako kako je sustav prikupljanja i zbrinjavanja otpada najveći projekt Grada Ogulina koji je bio zapušten, ali ova gradska vlast u njega ulaže izuzetne napore. Prijavili su brojne projekte na natječaje resornih ministarstava, a rezultate još uvijek čekaju. Kroz 10-ak dana će se krenuti u aktivnosti informiranja i edukacije građana o odvojenom prikupljanju otpada. Zeleni otoci daju rezultate, ali za puni učinak morat ćemo pričekati okončanje cijelog projekta. Prometna povezanost našeg grada je veliki problem, odrađeni su neki pregovori, ali nema interesa pružatelja usluga zbog visokih troškova. Domitrović je najavio moguća nova rješenja u sklopu Poduzetničke zone, ali o tome će još biti riječi.

Neven Vujnović (SDSS) se ponovno zanimao za stanje na lokalnim prometnicama na širem ogulinskom području, a gradska uprava će njegova pitanja proslijediti županijskoj upravi za ceste. Zanimalo ga je i da li će se pristupiti katastarskim izmjerama na drugim područjima grada, na što je gradonačelnik poručio da će o tome biti riječi na jednom od slijedećih sastanaka sa resornim institucijama i ministarstvima.

Siniša Ljubojević (DSS) zanimao se za problematiku izgradnje vodovoda na području Trošmarije i Popovog sela, te zašto grad neće ništa poduzeti po ovom pitanju. Zanimao se i za statusna prava srpske nacionalne zajednice, te zatražio gradonačelnika da taksativno pobroji zaposlenike gradske uprave koji su pripadnici ove manjinske zajednice. Po pitanju vodovoda u Popovom selu gradonačelnik je poručio kako je ishodovana dozvola za gradnju, ali ju grad ne može isfinancirati vlastitim sredstvima.

Sjednica se nastavlja izvješćima o radu gradskih tvrtki i ustanova.