Aktualno Županija

Ipak okončan sudski spor za gospodarski kriminal od prije 20 godina? Akteri “afere KABA” dobili zatvorske kazne

Nakon pet otkazivanja rasprava za davne malverzacije izvlačenja novca iz Karlovačke banke i gospodarski kriminal kakav je nažalost svih postao obilježje 90-ih godina prošlog stoljeća, na Županijskom sudu u Karlovcu ipak je došlo do osuđujućih, doduše nepravomoćnih, presuda i to neposredno prije apsolutne zastare u ovom slučaju. Međutim, zastarni rok se produžuje za narednih dvije godine, no po svemu sudeći slijede tužbe i čekat će se odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Sutkinja Elma Kaleb Mamić je tako danas Danka Seitera, Miju Bursića i Sandu Cvitešić nepravomoćno osudila na po tri godine zatvora zbog davnih milijunskih malverzacija i otpisivanja iznosa kredita čime su Karlovačku banku, tvrdi Državno odvjetništvo, oštetili za gotovo 13,5 milijuna kuna.
Prije toga je poduzetnik Zdravko Pašalić izdvojen u novi postupak, koji je okrivljen za poticanje na kazneno djelo.
Podsjetimo, svi okrivljeni bankari već su bili osuđivani i odslužili su zatvorske kazne u sličnom predmetu, otpisu dijela duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Pisali smo o njemu kao donatoru predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ja pak pomilovala Seitera, Hanželova bivšeg zaposlenika. U aktualnom predmetu čudnim slijedom okolnosti optužnica podignuta 2011. nikada nije potvrđena na Županijskom sudu, gdje su smatrali da nema elemenata kaznenog djela, već je to učinio Vrhovni sud, koji je, po žalbi tužiteljstva, smatrao da ima. Raspravna sutkinja Elma Kaleb Mamić se našla u nezavidnoj situaciji – u četiri mjeseca mora donijeti presudu u slučaju koji se po ladicima premetao godinama. (kaportal.hr)