Aktualno Županija

U dugoreškoj gradskoj upravi nisu obaviješteni o dolasku azilanata – sa stanovima su deficitarni, pa za njih 27 očekuju da ih država daruje

Najavljeni dolazak više obitelji azilanata, odnosno osoba pod međunarodnom zaštitom u Karlovac i Dugu Resu gdje će biti i stambeno zbrinuti, uzburkao je i društvene mreže i potegao raspravu, a mišljenja građana su dvojaka. Većina ipak smatra da ovim ljudima treba pomoći, no mnogi iskazuju zabrinjavajući stupanj netolerancije.

Po najavama iz Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Karlovcu će se za prihvat azilanata urediti 11, a u Dugoj Resi tri stana. No prvi čovjek Duge Rese, gradonačelniko Tomislavu Boljaru nije dobio nikakvu informaciju o tome.
– Nažalost ne mogu odgovoriti na ta pitanja, jer nikakvu službenu informaciju o dolasku azilanata u naš grad nismo dobili, zapravo pročitao sam informaciju o njihovu dolasku na KAportalu. Izabran sam da branim interese građana Duge Rese i to je moj primarni cilj. S ljudske i zakonske strane ne mogu zabraniti, odnosno osporavati odluku države, ali sam izrazito nezadovoljan načinom na koji se ona provodi, rekao je gradonačelnik Boljar.

Podsjetimo, prije otprilike, godinu pojavila se priča o mogućnosti dolaska migranata u Dugu Resu. Županijsko čelništvo tada je govorilo kako je to informacija na nivou trača i da od toga neće biti ništa, pa su i nagađanja u javnosti utihnula.
– Imamo puno naših građana koji nam svakodnevno dolaze i traže pomoć i smještaj, a mi im ne možemo pomoći, jer je Grad izrazito deficitaran po pitanju stanova. Istovremeno tridesetak stanova u državnom vlasništvu više od tri godine stoje prazni, a naše mlade obitelji i obitelji s djecom s posebnim potrebama nemaju gdje stanovati. Zato smo tražili da nam država 27 stanova, riječ je o prostorima u Kasaru i na Inzlu, vrati u vlasništvo kako bismo riješili problem ljudi u našem gradu. Na sjednici Vlade RH održanoj u Karlovcu prošle godine naš zahtjev je prihvaćen. Proces se odvija vrlo sporo, ali se nadam kako će to ipak uskoro i realizirati. Vrlo sam nezadovoljan da rješavamo pitanja drugih ljudi, a naše domaće stanovništvo i dalje pati. Ovo je još jedan primjer ne funkcioniranja države. Elementarna stvar poslovne kulture bila bi da su nas nadležne službe obavijestile o tom tko dolazi, kad, kakve su im potrebe, koji jezik govore te tko će sve to financirati kako bismo se mogli na odgovarajući način i pripremiti, zaključio je Tomislav Boljar.

Gradska pročelnica Helena Medić ispričala nam je kako je krajem prošle godine bila na seminaru kojeg je organizirao Vladin Ured za nacionalne manjine o provedbi projekta kojem je cilj bio senzibiliziranje javnosti prema azilantima, no tada nije bilo ni riječi o nikakvim konkretnim podacima. Prema iskustvima lokalnih uprava gdje azilanti već žive, država im osigurava stan, a ostale troškove preuzima lokalna uprava.

Obzirom na nastalu situaciju, možemo zaključiti kako doista nije dovoljno održati seminar o senzibilizaciji javnosti prema azilantima, a onda dozvoliti da se ta ista javnost podijeliti na „za“ i „protiv“. Naprotiv, naš narod je senzibilan i širokog srce će ponuditi pomoć, ali samo kad mu se ponude kvalitetne, istinite informacije potkrijepljene argumentima. (kaportal.hr)