Aktualno OG sada Ogulin

Reagiranje Zvonka Ranogajca

Na izjave sa posljednje sjednice ogulinskog Gradskog vijeća, primili smo još jedno reagiranje. Ovog puta javio nam se ravnatelj Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec, koji navodi:

“Na postavljeno vijećničko pitanje o (ne)održavanju školskog krosa Prve osnovne škole Ogulin, gradonačelnik Dalibor Domitrović iznio je nekoliko netočnih i proizvoljnih tvrdnji koje iskrivljuju sliku o nastalom problemu i bacaju sjenu na božebitno necivilizirano ponašanje mene kao ravnatelja Škole. Škola već 40-tak godina organizira Slatki kros što je započeo učitelj Stevo Šlat a nastavio Marin Pavković. Učenici matične i područnih škola dan uoči dana škole, zadnjeg petka u svibnju trče kros na nogometnom stadionu u 16 kategorija uz podršku roditelja i prijatelja s tribina a najuspješniji dobivaju medalje osigurane od ŠZ Grada Ogulina kao i slatke nagrade osigurane od strane Škole.
Taj dan je po mišljenju većine roditelja, nastavnika i sportskih djelatnika uvijek bio jedan od najznačajnijih dana u životu učenika od kojih su mnogi mladi sportaši koji tog dana su pokazuju svoje tjelesne i motoričke vještine stečene koliko u radu sportskih klubova toliko i na nastavi TZK . Uvijek je to pravi praznik sporta za učenike, roditelje i učitelje i događaj na kojeg Grad Ogulin može biti ponosan.
Svih prethodnih godina vodstvo kluba (predsjednici Zdravko Paušić, Ivica Salopek i Miloš Vujnović) uopće nisu dvojili o potrebi davanja dopuštenja za održavanje krosa, kao i razglasa, da bi prvi puta ove godine igrač i trener kluba Igor Salopek grubim riječima upozorio učitelja TZK Prve osnovne škole Marina Pavkovića zašto bez pitanja postavlja čunjeve na stadionu čime bi se uništio travnjak, čime je narušio dignitet učitelju pred njegovim učenicima nakon što je učitelj Pavković pokušao održati probno trčanje po rubnom dijelu travnjaka. Nakon što sam izvješten o nemilom događaju kontaktirao sam predsjednika kluba Vujnovića za rješenje spomenutog problema no u konačnici bezuspješno. Tada sam pokušao riješiti problem s gradonačelnikom Domitrovićem koji je formalno pravno nadležan za korištenje sportskih terena da reagira u cilju održavanja krosa na stadionu pri čemu mu se nisam kako je on naveo obratio grubim glasom vikajući, već normalnim tonom što je prva netočno iznesena činjenica od strane gradonačelnika. Upravo je meni gradonačelnik odgovorio uznemirujućim glasom: „dosta mi je više i Vas i nogometa i tenisa?“. Pitam se po kojoj logici stavljati Školu sa 555 učenika s odgovornim odgojno obrazovnim zadacima s nogometom i tenisom? Kakve to probleme mi pravimo Gradu, a jedino promoviramo zdrav život i priređujemo praznik sportu.
Druga netočna činjenica gradonačelnika je da je ravnatelj bez pitanja postavljao čunjeve na stadionu. Taj krivi navod već sam objasnio u prethodnim rečenicama.
Gradonačelnik dalje navodi da ga se maltretira s tim pitanjima. Funkcija gradonačelnika po meni nije samo protokolarna i svečarska već i ona da se „maltretira“ raznim pitanjima. S tim da po meni tu nije nikakva riječ o maltretiranju već pokušaj promptnog rješavanja problema kao što ih je gradonačelnik već znao rješavati ako su se ticale odnosa grada i škole.
I konačno, treća netočna informacija da je kros održan na travnjaku. Kros nije održan na travnjaku nego u školskom vrtu i asfaltiranom i betonskom prostoru oko škole čime je ukupni dojam krosa ipak umanjen.
Posebno boli činjenica da je Prva osnovna škola Ogulin zadnjih 15 godina redovito vikendom, ali i tijekom tjedna posuđivala školski kombi NK Ogulinu za njegove potrebe, a sam ravnatelj koji je bio u Upravnom odboru tri ciklusa nakon odlaska Pađena iz kluba kada mu je prijetilo gašenje je redovito infrastrukturu škole stavljao za potrebe NK Ogulina, na što sam ponosan, jer su svi igrači bili naši učenici i time pomažemo razvoju sporta. I onda doživite da oni kojima ste pomagali i potrošili nebrojene sate za društveno angažiran rad ne dopuštaju da djeca u tenisicama trče po travnjaku a gradonačelnik vas još napada kada od njega tražite pomoć.
Prva osnovna škola sve ove godine nastoji raditi i djelovati na ponos svog grada i roditelja, pri čemu kontinuirano postiže zapažene rezultate kojima afirmira Ogulin u raznim područjima. Zbog istih razloga Škola je dobila priznanje i grada Ogulina kao i Karlovačke županije. Iako nam grad nije osnivač, cilj nam je isti, boljitak grada uz korektno uvažavanje svim dionika. Zato sam i reagirao na netočne i proizvoljne tvrdnje a u cilju budućih respektirajućih odnosa, koji bi mogli biti otvoreniji iskreniji i bolji”- ističe  Zvonko Ranogajec, ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin.